Kalp yetersizliği hastalarında çözünür st2 düzeyinin klinik ve prognozla ilişkisi
Relation of levels of soluble st2 with clinic and prognosis in heart failure patients
  1. Tez No: 460043
  2. Yazar: ABDULLAH ZARARSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: çönünür ST2, kalp yetersizliği, ölüm, soluble ST2, heart failure, death
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Toplumun yaşlanması ve modern tedavi yaklaşımları ile kalp hastalığına sahip insanların yaşam süresinin uzaması nedeni ile kalp yetersizliği (KY) prevalansı giderek artmaktadır. Tedavi yaklaşımlarındaki iyileşmelere rağmen hastaların ilaç tedavisine uyumundaki problemler, uygun dozda tedaviyi düzenlemedekiproblemler ve eşlik eden durumlar nedeniyle KY'de mortalite oranları halen yüksektir. Yapılan çalışmalarda KY hastalarında çözünür ST2 diğer biyobelirteçlere göre hastalık seyrini göstermede üstündür. Bu çalışmada, çözünür ST2 düzeyinin klinik ve ekokardiyografik parametreler, mortalite, tekrar hastaneye yatış ile ilişkisi incelendi. Çalışmaya 55 hasta (41 erkek, 14 kadın) dahil edildi. Hastaların klinik ve ekokardiyografileri yapıldı. Rutin testler ve çözünür ST2 için kan örnekleri alındı. Çözünür ST2 düzeyleri NHYA fonksiyonel sınıf (p:0,001), sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF) (p: 0,001), sol ventrikül end-diastolik çap (LV EDÇ) (p: 0.007), sol atrium (LA) boyutu (p:0,001), pulmoner arter basıncı (PAB) (p:0,023), tekrar hastaneye yatış (p:0.008) ve ölüm (p:0,001) gibi sonlanım noktalarıyla ilişkili bulundu.
Özet (Çeviri)
Prevalance of heart failure (HF) is increasing due to more aging of society and prolongation of life span of patient with heart disease related with modern treatment approaches. Despite improvements in treatment approaches, mortality rates are still high in HF patients due to problems in compliance of patients to drug tratment, problems in choosing the appropriate treatment dose and associated co-morbid conditions. Soluble ST2 is high than other biomarker in predicting the course of disease in patients with HF in studies. In this study, levels of soluble ST2 were examined in relationship with clinical and echocardiographic parameters. The study included 55 patients (41 males, 14 females). Patients were evaluated by clinical findings and underwent echocardiography. Blood samples were taken for Routine blood tests and soluble ST2. Soluble ST2 levels was associated with endpoints such NHYA functional class (p:0,001), left ventricular ejection fraction (LV EF) (p:0,001), left ventricular end-diastolic diameter (LV EDD) (p:0,007), left atrial (LA) size (p:0,001), pulmonary artery pressure (PAP) (p:0,023), rate of admission to the hospital (p:0,008) and death (p:0,001).