Alt eksremite fonksiyonel ölçeğinin türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
  1. Tez No: 460097
  2. Yazar: MUSA ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKİM ÇITAK KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Alt ekstremite, fonksiyon, kas-iskelet, sonuç ölçümleri, güvenilirlik ve geçerlilik, Lower extremity, function, musculoskeletal, outcome measures, reliability and validity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışma birçok dilde geçerlilik ve güvenilirliği gösterilmiş olan Alt Ekstremite Fonksiyonel Ölçeğini (AEFÖ), Türkçe versiyonun geçerlilik ve güvenilirliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmaya, Isparta ilindeki hastanelerin fizik tedavi ünitelerine ayaktan gelen, alt ekstremitesinde kas-iskelet sistemi problemi olan, 18 yaşından büyük 256 hasta, gönüllülük esasına göre dahil edildi. Bu çalışma (Proje no: 15/057) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. Guillemin'ın tanımladığı çeviri prosedürüne uygun olarak hazırlanan AEFÖ çevirisinin anlaşılırlığı 23 kişi üzerinde bir pilot çalışma ile test edildi. Fiziksel ve sosyodemografik özellikleri ile mevcut şikayetlerine yönelik sorgulama yapılan olgulara AEFÖ ile birlikte Görsel Ağrı Skalası (VAS) ve Süreli Kalk Yürü testi (SKY) uygulandı. 24-48 saat sonra ölçek ve testler tekrarlandı (n=246). Ölçeğin iç tutarlılığı, test-tekrar test güvenilirliği, yapı geçerliliği ve faktör analizi incelendi. Ayrıca, olguların AEFÖ'den aldıkları toplam puan ile VAS ve SKY'den aldıkları puanların korelasyonları değerlendirildi. Sonuçlar: Ölçeğin genel iç tutarlılık katsayısı (Cronbach α) 0.92 olarak bulundu. Madde-toplam korelasyonları 0.46 ile 0.74 arasında değerler aldı. Test-tekrar test güvenilirliği r=0.91 (p=0.000), yapı geçerliliği için Kaiser-Meyer-Olkin katsayısı 0.92, Barlett testi sonucu 2786.86 (p=0.000) olarak bulundu, ölçeğin 3 faktörlü bir yapıda olduğu ve faktörlerin öz değerlerinin 1.04-8.26 arasında olduğu saptandı. AEFÖ ile VAS (test r=-0.38 ve tekrar test r=-0.41) ve SKY (test r=-0.63 ve tekrar test r=-0.65) puanlarının negatif yönde ilişkili olduğu görüldü (p=0.000). Tartışma: AEFÖ'nün alt ekstremite fonksiyonlarını değerlendirmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu, ölçek puanlarının VAS ve SKY puanları ile negatif korelasyon gösterdiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was performed to translate the Lower Extremity Functional Scale (LEFS) into Turkish, and to investigate the validity and reliability of this scale, which has been shown to be valid and reliable in many other languages. Methods: In this study, 256 outpatients of physical therapy units of hospitals in Isparta City, who were over 18 years old and had a musculoskeletal problem in the lower limb, were included on a voluntary basis. This study (project number: 15/057) has been supported by the coordination unit of the scientifical research projects of Muğla Sıtkı Koçman University. Comprehensibility of the Turkish version of LEFS, which was produced according to the procedure by Guillemin, was tested through a pilot study on 23 cases. Turkish Lower Extremity Functional Scale (LEFS), Visual Analogue Scale (VAS) and Timed Up and Go (TUG) Tests were applied to the subjects, who were questioned in regard of physical and sociodemographic characteristics and current complaints. After 24-48 hours, the tests and scale were repeated (n=246). Internal consistency, test-retest reliability, construct validity and factor structure of the scale were investigated. Additionaly, correlations of total LEFS score and VAS and TUG test scores were evaluated. Results: Overall internal reliability coefficient of the scale (Cronbach α) was 0.92. Item-total correlations had values between 0.46 and 0.74. Test-retest reliability, Kaiser-Meyer-Olkin coefficiency and Barlett test results for construct validity were R=0.91 (p=0.000); 0.92 and 2786.86 (p=0.000), respectively. It was found that the scale had a 3-factor structure and the Eigen values were between 1.04 and 8.26. LEFS score was negatively correlated with VAS (test r=-0.38 and retest r=-0.41) and TUG (test r=-0.63 and retest r=-0.65) scores (p=0.000). Discussion: It was concluded that Turkish LEFS is a valid and reliable scale to be used in evaluating lower extremity functions, and the scale scores were negatively correlated with VAS and TUG scores.