Serebral palsi'li çocuklarda nörogelişimsel tedavi yaklaşımına ek olarak uygulanan robotik rehabilitasyonun alt ekstremite ve gövde fonksiyonlarına etkisi
Effects of robotic rehabilitation applied in addition to neurodevelopmental therapy approach on lower extremity and trunk functions in children with cerebral palsy
- Tez No: 823468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM TARAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Alt ekstremite, Denge, Gövde, Serebral palsi, Robotik rehabilitasyon, Balance, Cerebral Palsy, Lower extremity, Robotic rehabilitation, Trunk
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Serebral Palsi; çeşitli motor bozukluklara ve kısıtlamalara yol açan beyin hasarıyla oluşan bir durumdur. SP tedavi yöntemlerinin başında nörogelişimsel tedavi yaklaşımı gelmektedir. NGT'nin yanı sıra uygulanan çeşitli teknolojik rehabilitasyon uygulamaları günümüzde yaygınlaşmıştır. Robotik rehabilitasyon da bunlardan bir tanesidir. Bu çalışmada SP'li çocuklarda nörogelişimsel tedavi yöntemine ek olarak uygulanan robotik rehabilitasyonun alt ekstremite ve gövde fonksiyonlarına etkisine bakmayı amaçladık. Çalışmaya SP'li 15 çocuk katıldı. Olguların ilk başta motor seviyeleri KMFSS ile, kaba motor fonksiyonları KMFÖ-88 ile, spastisiteleri MAS ile, oturma dengeleri OPKÖ ve GKÖS ile ayakta duruş dengeleri Becure BalanceSystem ile, selektif motor kontrolleri AESKS ile mobilite fonksiyonu zamanlı kalk yürü testi ile değerlendirildi. Değerlendirme sonrası bu olgulara haftada 5 kez, 45 dakika olmak üzere toplamda 20 seans NGT yaklaşımı uygulandı ve değerlendirmeler tekrarlandı. İki hafta ara verildikten sonra bu çocuklar NGT yaklaşımına ek olarak toplamda 20 seans ve her seans 25-30 dakika olacak şekilde robotik rehabilitasyon tedavisi aldı ve değerlendirmeler tekrarlandı. Farklı zamanlarda yapılan üç değerlendirmeyle; nörogelişimsel tedaviden sonra sadece OPKÖ ve GKÖS sonuçlarında anlamlı farklılık gözlendi (p0.005). RB tedavisi nörogelişimsel tedavi yöntemine ek olarak kullanıldığında, tek başına nörogelişimsel tedaviye kıyasla SP'nin tedavisinde daha etkili rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Cerebral Palsy (CP) is a condition caused by brain damage that leads to various motor disorders and limitations. Neurodevelopmental treatment (NDT) is a primary treatment approach for CP. In addition to NDT; various technological rehabilitation applications, including robotic rehabilitation have become widespread today. This study aimed to investigate the effect of robotic rehabilitation applied as an additional approach to neurodevelopmental treatment on lower extremity and trunk functions in children with CP. Fifteen children with CP participated in the study. Initially, the motor levels of the cases were evaluated using the Gross Motor Function Classification System (GMFCS), gross motor functions with the Gross Motor Function Measure (GMFM-88), spasticity with the Modified Ashworth Scale (MAS), sitting balance with the Seated Postural Control Measure (SPCM) and Trunk Control Measurement Scale (TCMS), standing balance with the Becure Balance System and selective motor control with the Selective Control Assessment of the Lower Extremity (SCALE). After the assessment, these cases received NDT approach 5 times a week for a total of 20 sessions, each lasting 45 minutes, and the evaluations were repeated. After a two-week break, these children received robotic rehabilitation treatment in addition to NDT, totaling 20 sessions with each session lasting 25-30 minutes, and the evaluations were repeated. Three evaluations conducted at different times showed a significant difference only in SPCM and TCMS results after neurodevelopmental treatment (p0.005). When robotic rehabilitation treatment is used in addition to neurodevelopmental treatment, it plays a more effective role in the treatment of CP compared to neurodevelopmental treatment alone.