İşletme yönetiminde etkin zaman kullanımı ve zaman planlamanın önemi
Importance of effective time using and time planning in business administration
- Tez No: 460683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetici, Zaman Kullanımı, Zaman Planlama, Administration, Director, Time Using, Time Planning
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde karmaşıklaşan ve değişen çalışma şartları ile yaşam tarzlarına bağlı olarak yöneticiler zamanı etkin kullanmaya ihtiyaç duymaktadır. Her ne kadar zamanı etkin kullanmak herkes için önemli olsa da özellikle belediyeler gibi belirli bir bölgedeki birçok iş ve işletmeden sorumlu olan yöneticiler için ayrı öneme sahiptir. Çünkü belediye yöneticilerinin tüm bu işleri yaparken zaman baskısı altına düşmeleri ve zaman tuzaklarına kapılmaları sadece bir işletmenin değil belediyelerin sorumluluk alanı altında olan herkesin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Bu çalışma, yöneticilerin iş yerlerinde zaman kullanım biçimlerini, zaman kullanımına ilişkin karşılaştıkları güçlükleri ve zaman tuzaklarını ortaya koymak; elde edilen sonuçlardan hareketle yöneticilere zamanlarını etkin kullanmalarına ilişkin önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır. Belediye yöneticilerinin zaman kullanımıyla ilgili daha önceden yapılan herhangibi bir çalışmaya rastlanmadığından çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamına İstanbul'da bulunan belediye yöneticileri alınmıştır. Çalışma sonucunda yöneticilerin zaman planlaması yapmalarına rağmen bazı işlere yetişmekte güçlük çektikleri, bazı işlerin fazlasıyla zamanlarını aldığı, çeşitli konularda zaman tuzaklarına düştükleri ortaya çıkmıştır. Çalışma sonucunda yöneticilere zamanı etkin kullanmaları ve zaman tuzaklarına düşmemeleri için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, managers, are need to effective time using depending a complicated life conditions, changed working conditions and lifes styles. Although, effective time using is important for everybody, it is especially more important for the managers who responsible for many operations in municipality. Because, managers that who works in municipalitiest task and busines, may fall into a time trap and had a feel time pressune on themselves, when they doing their job. And this may have negative effect on all area that manager work for. This work, suggests about; time using styles of the managers in work area difficulties on time using and presents the time traps; that gives advice to managers about effective time using depend on results. Interview methods in qualitative research methods used in this study due to the fact that such a study has not been done before. The managers, has been covered in the scope of the study, that who Work in municipalities in İstanbul. Result of this work shows us managers have diffuculty in reaching some Works, some of the Works stole their time, and they fall into time trop seven they despite time planning. Suggestions, were made about, effective time using and time trops to manager at the end of this work.