Ergenlerde internet bağımlılığı ve benlik saygısı ilişkisinin incelenmesi
Viewing the relationship between internet addiction and self respect of teenagers
  1. Tez No: 460710
  2. Yazar: OSMAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ergenlik, internet bağımlılığı, benlik saygısı, puberty, internet addiction, self respect
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç; Bu çalışmada düşük benlik saygısı ile internet bağımlılığı arasında pozitif ilişki olabileceği hipoteziyle ergenlerde internet bağımlılığı ve benlik saygısı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Materyal ve Metod: Yapılan araştırmanın evreni İstanbul ilinde yaşayan 12-17 Yaş arası ve internet kullanan ergenlerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrende yer alan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan bireylerden oluşmaktadır. Araştırmaya 289 birey katılmıştır. Katılımcılara Coopersmith benlik saygısı envanteri, İnternet bağımlılık ölçeği ve sosyodemografik veri formu uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucuna göre, genel öz saygı boyutunda ve ev aile öz saygı boyutunda yaşa göre öz saygı düzeylerinde anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Akademik öz saygı boyutunda ise yaşa göre anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Buna göre 12-13 yaş gurubunun akademik öz saygı düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. İnternet bağımlılık düzeylerinde yaşa göre anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Buna göre 16-17 yaş grubunun internet bağımlılık düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. İnternet bağımlılık düzeylerinde Çekirdek ailede yaşayan ve Geniş ailede yaşayan bireylerin öz saygı düzeyleri ve internet bağımlılık düzeyleri bir birine benzer düzeydedir. İnternet bağımlılık düzeylerinde de Ailesi internet kullanımına müdahale eden ve Ailesi internet kullanımına müdahale etmeyen bireylerin genel öz saygı, ve akademik öz saygı boyutlarında öz saygı düzeyleri ve internet bağımlılık düzeyleri bir birine benzer düzeydedir. Tartışma: Çalışmamızın sonuçları internet bağımlılığına benlik saygısı ve yaş, aile yapısı, anne- baba tutumu, gibi birçok faktörün ilişkili olduğunu göstermektedir. İnternet bağımlılığının farklı konularla birlikte ele alınarak araştırılması da bu bağımlılık türünün yaygınlaşma nedenlerini anlayabilmek ve yardım alanını genişletebilmek için önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Viewing the Relationship Between Internet Addiction and Self Respect of Teenagers Goal; The relationship between internet addiction and self respect was analyzed for the hypothesis that there can be a positive relationship between low self respect and internet addiction. Materials and Method: The universe of the research consists of teenagers between 12-17 ages and using internet in İstanbul. The sample of the research, however, consists of individuals from the universe and voluntarily taking part in the study. 289 individuals took part in the research. Coopersmith Self Respect Inventory, Internet Addiction Scale and Sociodemographic Data Form were applied to participants. Results: According to result of the study, in general self respect dimension and home-family self respect dimension, it was found that there was no meaningful difference in self respect levels based on ages. Yet, in academic self respect dimension, it was found that there was a meaningful difference based on ages. In this sense, it was found that academic self respect levels of 12-13 age group was higher. It was also found that there was a meaningful difference in internet addiction levels based on ages. In this sense, it was found that internet addiction levels of 16-17 age groups was higher. In internet addiction levels, self respect levels and internet addiction levels of those living in elementary families and extended families were similar. Also, in general self respect and academic self respect dimensions, general self respect levels and internet addiction levels between those whose families inerfere with internet usage and whose don't were similar. Discussion: Results of our study have shown that a lot of factors such as self respect, age, family structure, mother-father attitude are related to internet addiction. Researching upon internet addiction with different topics has big importance in order to understand why such addiction type becomes common and to extend help area.