İlköğretim birinci kademe öğrencilerinin uyku alışkanlıkları ile ebeveynlerin eve gelme saati ve anne babaların çocuk yetiştirme tutumu arasındaki ilişki
Examining the relationship among parents' child rearing habits, parents' time of arrival to home, and primary school students' sleep habits
- Tez No: 460711
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Uyku Alışkanlıkları, Okul Çağı Çocukları, Ebeveyn Tutumu, Aile Yaşamı, Sleep Habits, School-aged Children, Parental Attitudes, Family Life
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma ilkokul birinci kademe öğrencilerinin uyku alışkanlıkları, annebaba eve geliş saati ve ebeveyn çocuk yetiştirme tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma için öğrencilerin velilerine uygulanan anketlerden elde edilen kişisel ve araştırma değişkenlerine ilişkin veriler kullanılmıştır. Araştırma İstanbul'daki 80 veliye uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama amacıyla kullanılan ölçekler, kişisel ve demografik bilgi formu, Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi ve Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (PARI)'dir. Velilerin hem kendileri hem de çocukların araştırmaya katılımları sağlanması amacıyla verdikleri bilgilendirilmiş onamları doğrultusunda özbildirim ölçekleri uygulanmış ve veriler istatistiksel analiz yöntemleri ile incelenmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda uyku alışkanlıkları boyutlarının, aile hayatı ve çocuk yetiştirme tutumu boyutları ile anlamlı ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Çocukların uyku alışkanlıklarının problemli olduğu görülmüş ve aşırı kontrolcü anne alt boyutunun uyku saati ve gün içinde uykululluk ile anlamlı ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Katı disiplin boyutunun çocuklarda uykuya dalmada güçlük ile anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca, babaların eve geliş saati ile çocukların uyku problemleri ile annelerin eve geliş saatine kıyasla daha fazla ilişkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca, 11 yaş çocuklarının 8-10 yaş arası çocuklara göre uykuya dalmada gecikmesinin daha fazla olduğu ve gün içinde uykululuk halinin fazla olduğu bulunmuştur. Bu çalışma ilkokul birinci kademe öğrencilerinin ülkemizde uyku alışkanlıkları bakımından ne düzeyde olduğunu anlayabilmek ve ailelerin bu husustaki etkisinin ne ölçüde olduğunu anlayabilmek açısından önem teşkil etmektedir. Bu çalışma ile, yapılacak çalışmalara katkı sağlaması beklenen bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship among primary school-aged children's sleep habits, their parents' time of arrival at home, and parental child rearing practices. The surveys for figuring out the relationship among research variables were applied to parents. 80 parents in İstanbul participated the study. Research variables including dependent and independent variables as well as personal and demographic variables were included in data analysis. Measurement instruments for data collection includes Personal and Demographic Information Form, Children Sleep Habits Questionnaire, and Parental Attitudes toward Child-rearing and Family Life. With the informed consent obtained from the parents regarding using the data related to children's sleep habits and family life, scores were analyzed with statistical analyses. Based on the results of the research, children's sleep habits, parents' time of arrival to home, and child rearing practices have significantly correlated . Besides, personal information was also found as significantly related with research variables including children's age and fathers' time of arrival. Additionally, discipline was found as significantly related to children's problems with falling asleep. 11 year-old children was also found as having less sleep and more delays in falling asleep than children between the ages of 8 and 10. This study provided contributive findings regarding primary school-aged childrens' sleep habits as well as their family lives and parents' child rearing practices. With the understanding the influences of parental attitudes and family life on children's sleep habits, further research and projects will be able to be constructed efficiently.