Yetişkin bireylerde sosyal medya kullanım davranışları ile yalnızlık düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of relationship between social media usage behaviors an loneliness levels of adult individuals
- Tez No: 460719
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM NARTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Yalnızlık, Medya Kullanımı, Social Media, Loneliness, Media Use
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada“Yetişkin Bireylerin Sosyal Medya Kullanım Davranışları ile Yalnızlık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi”incelenmiştir. Araştırmada ölçekler İstanbul ilinden seçilen 25-55 yaş aralığında bulunan ve sosyal medya kullanan 151 (69 kadın, 72 erkek) kişiye uygulanmıştır. Bu araştırmada Sosyodemografik Ölçek, N.Gizem Koçak tarafından 2012 de hazırlanan Sosyal Medya Kullanım Ölçeği ve bireylerin yalnızlık düzeylerini ölçmek için Russell, Peplau ve Fergusan tarafından 1978 yılında geliştirilen UCLA Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin Türkçe adaptasyonu Ayhan Demir tarafından 1989 yılında yapılmıştır Verilerin analizi için SPSS 21.0 paket programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotların yanı sıra Kolmogorov - Smirnov dağılım testi, t testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ile yalnızlık ve sosyal medya kullanımı arasındaki ilişkileri incelemek için Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır Araştırmanın sonucunda, bireylerin sosyal medyayı daha aktif kullanmaları ile yalnızlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ancak elde edilen veriler neticesinde, sosyal medya kullanımının bazı alt boyutlarında yalnızlıkla ilişkilendirilebilen sonuçlara ulaşılmıştır. Sosyal medya üzerinde resim, müzik, video paylaşımı yapan bireylerin kendilerini daha yalnız hissetiğini, buna karşılık kendilerini daha az yalnız hisseden bireylerin sosyal medyayı, güncel haberleri ve etkinlikleri takip etmek ile bilgi sahibi olmak için kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,“Assessment of the Relationship between Social Media Usage Behaviors and Loneliness Levels of Adult Individuals”was examined. The scale was applied to 151 (69 female, 72 male) people in the age range 25-55 selected from Istanbul and using social media frequently. The Sociodemographic Scale, Social Media Usage Questionnaire prepared by N. Gizem Koçak in 2012 and UCLA Loneliness Questionnaire developed by Russell, Peplau and Fergusan in 1978 were used to measure the loneliness levels of individuals. The Turkish translation of the scale was done by Ayhan Demir in 1989. SPSS 21.0 package program was used for the analysis of the vectors. Spearman correlation analysis was used to investigate the relationship between Kolmogorov-Smirnov distribution test, t test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, loneliness and social media usage in addition to descriptive statistical methods. As a result of the research, there was no considerable relationship between individuals those are more active user of social media and loneliness levels. However, as a result of the obtained data, in case of some sub-dimensions of social media usage achieved the results that can be associated with loneliness. Individuals who share pictures, music and videos on social media feel that they are lonely, while they are less likely to feel lonely who follow the social media in order to be informed about recent news and events.