Faiz kuramları ve faiz oranlarını etkileyen faktörler (2007- 2015 dönemi Türkiye uygulaması)
Interest theories and factors affecting interest rates (An application to Turkey between 2007-2015 period)
- Tez No: 461220
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Faiz Oranı, Faiz Oranlarını Etkileyen Faktörler, Eşbütünleşme Testi, Interest Rate, Factors Affecting Interest Rates, Cointegration Test
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Ekonomik karar alma mekanizmasında önemli bir rol oynayan faiz oranları, tasarruf sahiplerinin tasarruflarını tüketime mi yoksa yatırıma mı yönlendireceğine, yatırımcıların nereye ne ölçüde yatırım yapacaklarına karar verirken göz önünde bulundurdukları önemli bir faktördür. Ekonomide faiz oranında yaşanan değişimler, ekonomik karar birimlerinin günlük yaşantılarını ve ekonominin genelini etkilemektedir. Ekonomik hayat üzerinde önemli olan faiz oranlarının, nasıl belirlendiği ve faiz oranlarını etkileyen faktörlerin neler olduğu önem arz etmektedir. Ekonomide faiz oranlarını etkileyen faktörler olarak literatürde yer alan çalışmalarda; para arzı, para talebi, fon arzı, fon talebi, enflasyon, döviz kuru, uluslararası sermaye akımları, finansal aracılar, asimetrik enformasyon, kamu iç borçlanması, siyasi istikrarsızlık ve güven gibi birçok faktör bulunmaktadır. Türkiye için yapılan bu çalışmada; para arzı, kamu iç borç stoku, döviz kuru, enflasyon, libor faiz oranı ve tüketici güven endeksi faiz oranlarını etkileyen faktörler olarak alınmıştır. Bu çalışmada faiz oranı ile faiz oranlarını etkilediği düşünülen değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki bulunup bulunmadığının belirlenmesi için değişkenlerin 2007:01-2015:12 dönemlerine ait aylık verileri kullanılarak eşbütünleşme testi yapılmıştır. Test sonucuna göre faiz oranı ile faiz oranını etkileyen faktörler olarak ele alınan para arzı, kamu iç borç stoku, döviz kuru, enflasyon, libor faiz oranı ve tüketici güven endeksi arasında uzun dönemli bir eşbütünleşme ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Interest rates plays an important role in the mechanism of economic decision-making on interest rates, whether saving owners will direct their savings to consumption or investment, and what extent that investors will invest. Changes in economic interest rates affect the daily lives of economic decision-making units and the economy as a whole. What important is about economic life, how interest rates are determined and what factors affect interest rates. In the studies which are included in literature as factors affecting the interest rates in the economy; there are several factors such as money supply, money demand, fund supply, fund demand, inflation, exchange rate, international capital flows, financial intermediaries, asymmetric information, public sector borrowing, political instability and confidence. In this study, conducted in Turkey, money supply, public domestic debt stock, exchange rate, inflation, libor interest rate and consumer confidence index taken into consideration as factors affecting interest rates. In this study, cointegration testing was conducted using monthly data between the periods 2007:01-2015:12 so as to determine whether there is a long-term relationship or not between the variables considered as factors affecting interest rates and interest rate. According to the result of the test, there is a long period of cointegration relation between money supply, public debt, exchange rate, inflation, libor interest rate and consumer confidence index which are considered as factors affecting interest rate and interest rate.