Kurum içi iletişimin kurumsal bağlılık üzerine etkisi ve bir araştırma
The effect of internal corporate communication on the organizational commitment
- Tez No: 461312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ KAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Bağlılık, Kurumsal Bağlılık, Communication, Commitment, Corporate Commitment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kurumların alanlarında başarılı olması ve kurumsal etkinliğin sağlanabilmesi için kurumsal amaç ve hedefleri benimseyen, kendisinden beklenenden daha fazla çaba sarf eden çalışanlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle günümüzün en önemli sorunlarından biri bağlılığı yüksek olan çalışanları istihdam edebilmektir. Kurumların çalışanların bağlılıklarını artırabilmeleri ve özverili çalışanları elde tutabilmeleri için etkin bir kurum içi iletişim ortamını sağlamaları gerekmektedir.Bu araştırma, kurum içi iletişimin, kurumsal bağlılık üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iletişim ve kurumsal iletişim kavramından, ikinci bölümde kurumsal bağlılık kavramından, üçüncü bölümde katılımcıların demografik özellikleriyle ilgili dağılım ve kurum içi iletişim unsurları ile kurumsal bağlılık boyutlarının arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere yapılan analizlerden dördüncü bölümde ise araştırmanın sonucu ve önerilerden bahsedilmiştir. Bu araştırma Abant İzzet Baysal Üniversitesi çalışanları üzerinde anket tekniği kullanılarak yapılmıştır. Kurum içinde 530 anket dağıtılmış, 413 anket değerlendirmeye alınmıştır. Anket demografik, kurum içi iletişim ve kurumsal bağlılık sorularından oluşmaktadır. Araştırma sonucu elde edilen veriler SPSS 20.00 for Windows programında analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda kurum içi iletişimin unsurlarından olan yönetim yaklaşımının, duygusal ve normatif bağlılığa anlamlı etkisinin olduğu, devamlılık bağlılığına anlamlı bir etkisinin olmadığı, kurumsal iletişim, bilgi paylaşımı ve biçimsel olmayan iletişimin, kurumsal bağlılık boyutlarına anlamlı bir etkilerinin olmadığı saptanmıştır. Bu sonuçlar detaylı olarak tartışılmış ve irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to be successful and to provide corporate effectiveness, institutions need employees who adopt corporate goals and objectives and who are working harder than expected. For this reason, one of the most important current problems of the institutions is to be able to employ people who have highly loyalty. Institutions need to provide an effective internal corporate communication environment so as to increase loyalty of the employees and to keep devoted employees. The aim of this study was to determine the effect of internal corporate communication on the organizational commitment.This study consisted of four parts. In the first part, concept of communication and corporate communication; in the second part, the concept of organizational commitment; in the third part, distribution related to the demographic characteristics of participants, analyses that are made to determine the relationship between internal corporate communication elements and dimensions of organizational commitment; and in the fourth part results of the study and suggestions were given.This study was carried out on the employees of Abant İzzet Baysal University by using questionnaire technique. 530 questionnaires were distributed and 413 of them evaluated. The questionnaire consisted of the following questions: demographic characteristics, internal corporate communication and organizational commitment. The data of the study were analyzed in SPSS 20.00 for Windows program.According to the results of this study, it was concluded that management approach have a meaningful effect on emotional and normative commitment. However, management approach don't have a significant effect on continuity commitment. Corporate communication, management approach, sharing knowledge and non-formal communication don't have a significant effect on elements of corporate commitment. These results were further discussed and elobrated.