Ankara ilinde üretilen ve pazarlanan deri cüzdanlar
Leather wallets that are manufactured and marketed in Ankara province
- Tez No: 461375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE ÖZDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: El Sanatları, deri tasarım, geleneksel keseler
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Ankara ilinde üretilen ve pazarlanan deri cüzdanların çeşitleri, malzeme, kalıp, teknik, renk, desen, boyut ve süsleme gibi özelliklerinin yerinde incelenerek belgelenmesi ve yeterliliğinin ortaya konulmasıdır. Araştırma süresince uzman görüşleri yardımıyla bir anket düzenlenmiş ve bu anket üretim yapılan firmalar ve satış yapılan işyerlerine uygulanmıştır. Seçilen firmalar ve işyerinde çalışan 50 bireye uygulanan ölçme aracı, anket ve bilgi formu ile elde edilen veriler SPSS 16 (Statistical PackageForSocialSciences) programına aktarılarak frekans ( f ) ve yüzde (%) dağılımları hesaplanmıştır. Elde edilen değerlere göre tablolar hazırlanmış ve yorumları yapılmıştır. Araştırmanın çalışma evrelerini 2015-2016 yılında Ankara ilinden seçilen deri cüzdan üretimi ve pazarlamasını yapan 5 adet firmada bulunan 90 ürün çeşidi oluşturmuştur. İncelenen bu ürünlerin ayrı ayrı fotoğrafları çekilmiş malzeme, kalıp, teknik, renk, desen, boyut ve süsleme, kullanım yeri ve kalitesi açısından incelenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler değerlendirildiğinde, deri cüzdan ile uğraşan bireylerin çoğunluğu lise mezunu ve erkektir. Mesleği devam ettirmekte olan üreticiler, çıraklık ile başladıkları işi işletme sahibi ve üretim elemanı olarak devam ettirmektedir. Deri cüzdan üretimi yapan firmalarda çalışan eleman sayısı genellikle 6-10 kişidir. Bu işte çoğu 1–5 yıldır çalışmaktadır. Deri cüzdan yapımında çoğunlukla metallerle süsleme, makine dikişiyle birleştirme kullanılmıştır. Süslemede kullanılan desenler firmaların kendi tasarımlarından elde edilmiştir. En çok erkek cüzdan üretimi yapılmış, renk olarak siyah kullanılmış ve kullanılan model modaya göre belirlenmiştir. Deri cüzdanların tasarımları kendi firmalarında yapılmıştır. Ayrıca üreticiler deri cüzdanların kaliteli olmasına dikkat etmiştir. Deri cüzdanların tarihçesi, çeşitleri, malzeme, kalıp, teknik, renk, desen, boyut ve süslemegibi özelliklerinin belgelenmesin de yapılacak her türlü araştırma, inceleme ve tanıtım deri sanatımızın gelişmesinde önemli rol oynayacaktır. Gelecek kuşaklara aktarılmasında yeni tasarımların yapılmasına ışık tutarak milli kültürümüze katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The general aim of this research is to investigate and examine in place with document the adequacy of qualities such as types, materials, mold, technique, colour, pattern, size and decoration of leather wallets that are manufactured and marketed in Ankara. During this research, a questionnaire was prepared arranged with the help of expert opinions and this survey was applied to the companies that made production and sales. SPSS 16 (Statistical Package For Social Sciences) program is used to calculate the frequency (f) and disturibution of percentage (%) by transferring the data obtained by the survey in struments, questionnaires and information form applied to 50 workes in selected companies. The tables were prepared and evaluated according to the collected values. Phases of there search, 90 kinds of products were produced in 5 companies that produce and sell leather wallets in Ankara duringperiod of 2015 to 2016. Each of the seproducts took photos and were examined in terms of material, mold, technique, colour, pattern, size and ornament, usage place and quality. When the data obtained in the research are evaluated, the majority of the individuals dealing with the leather wallet are highschool graduatesand male. The producers, who are continuing their profession, started as apprentices hipandnow continue as busines sowner and production staff. The number of employees working in companies producing leather wallets is generally 6-10 persons. Most of them is working from 1 year to 5 years. Production of leather wallet is generally used metal ornamentation and machines titching. The patterns used in decoration are comingfrom the designs of the companies them selves.Most of production is made formale wallets, and black is used as colourand the model used is determined according to the fashion.The model of leather wallets are made in the irown companies. Also, producers pay attention to the quality of leather wallets. are carefull about quality of leather wallets. Any research, examination and publicity of leather wallet's history, variety, material, technique, color, pattern, size and decoration will play an important role in the development of our leather art. It will contributetonational culture by new designs to be transferred to future generations. Keywords :HandCrafts, Leather Design,Traditionalpouch