Lisans düzeyinde sanat eğitimi alan öğrencilerin resim atölye derslerine karşı tutumlarının incelenmesi
Analysis of attitudes of undergraduate art students toward painting workshop lessons
  1. Tez No: 461469
  2. Yazar: MUSTAFA LÜTFİ CİDDİ
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLER AKALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Painting, Desing, Workshop, Attitude
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Sanat eğitimi, genel eğitim içinde önemli bir yere sahiptir. Medeni milletlerin eğitim tarihine bakıldığında sanat eğitimine verdikleri önem görülmektedir. Bu sebeple sanat eğitimini eğitim sistemimizin merkezinde tutarak geliştirmek zorundayız. Lisans düzeyinde sanat eğitimi veren birçok fakültede öğrencilere desen ve ana sanat resim atölye dersleri, nitelik ve nicelik bakımından bazı farklılıklarla verilmektedir. Desen ve ana sanat resim atölye derslerindeki bu farklılıklar ortaöğrenim düzeyinde de bulunmaktadır. Bu araştırmada lisans düzeyinde eğitim alan resim bölümü öğrencilerinin, güzel sanatlar lisesinden ve farklı ortaöğrenim mezuniyet alanlarından gelme durumlarına ve diğer bağımsız değişkenlere göre 1. sınıfta desen dersine, 2. 3. ve 4.sınıflarda ise ana sanat resim atölye dersine karşı tutumları geliştirilen Tutum Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formuyla araştırılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında çeşitli önerilerde bulunularak sanat eğitimine katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelime: Resim, Desen, Atölye, Tutum
Özet (Çeviri)
Art education has a very important place in the general education system. Given the history of education of civilized nations, the importance of art education is obvious. For this reason, we have to develop our art education by put it in the center of our education system. Students are given art drawing and painting basic art workshop lessons in many art faculties that maintain art education at undergraduate level. These lessons are different from each other regard to quality and quantity. There are also differences in students' painting workshop lessons according to their secondary education fields and types they graduated. In this study, it's been researched the attitudes of undergraduate art education students toward the art drawing lesson at first level and the painting workshop lessons at the second, third and fourth levels are analyzed according to their high school graduation fields. In the clarity of findings, some recommendations were made and it's been tried to make contributions to art education by them.