İntrauterin büyüme kısıtlılığı olan ve patolojik doppler bulguları olan veya düşük apgar skorla doğmuş fetuslarda nöron spesifik enolaz ve troponin T düzeylerinin araştırılması
Researching neuron specific enolase and troponin T levels on newborns which have intrauterine growth restriction and have pathologic doppler findings or born with low apgar scores
  1. Tez No: 461593
  2. Yazar: BETÜL YAKIŞTIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK ACAR KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Intrauterine growth restriction, NSE, Troponin T, Doppler USG
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Perinatoloji ve neonatoloji konusundaki gelişmelere rağmen tüm gebeliklerin %10-15'inde intrauterin büyüme kısıtlılığı görülmektedir. İntrauterin büyüme kısıtlılığı nedeni ile gelişebilecek hipoksemi ve asfiksi, fetal morbidite ve mortalitenin en önemli nedenlerindendir. Bu patolojik durumun kökeninde maternal, fetal ve plasental sebepler rol oynamaktadır. Fetusun büyüyebilmesi, plasental kapasitenin yeterliliğine bağlı olarak değişmektedir. Anormal plasentasyon, birinci trimesterde spiral arteriollerin trofoblastik invazyonunda gelişen sorundur. Bu patolojik durum, büyüme kısıtlılığının temel patofizyolojisidir. Ciddi uteroplasental yetersizlik, metabolik ve hemodinamik kompansatuvar mekanizmaların çalışmasına, fetal ventriküler fonksiyon değişiklikleri ile kardiyak outputun azalmasına, beyin koruyucu yönde dolaşımın tekrar değişmesine yol açacaktır. Bütün bu değişikliklerin takibinde Doppler ultrasonografi çalışmaları önemli bilgiler sağlamaktadır. Doğum sırasında hipoksemi nedenli fetal hasardan korunabilmek için veya asidemik fetusların prognozunda, fetal iyilik halini değerlendirmek için APGAR 1/5 skorları ve fetal kan gazı kullanılmaktadır. Ancak bazı durumlarda yetersiz kalması nedeniyle doku spesifik biyobelirteçlerin araştırılması gündeme gelmiştir. Bu çalışmamızda patolojik Doppler bulguları olan intrauterin büyüme kısıtlılığı olan fetuslar ile sağlıklı fetuslarda nöronal ve kardiyak hasarı değerlendirilmesinde NSE ve Troponin T düzeylerini karşılaştırdık. Çalışma grubu olarak 26 intrauterin büyüme kısıtlılığı ve patolojik Doppler bulgusu olan fetus ve kontrol grubu olarak 24 sağlıklı fetus çalışmaya dahil edildi. Prospektif kohort çalışması niteliğinde olan çalışmada, olguların tümünden doğum sırasında kordon klemplenmesini takiben, umbilikal kord kan ve kan gazı örnekleri alındı. Alınan kan örnekleri 30 dakika içinde 3500 devirde 5 dakika santrifüj edildi ve serumlar -80°C derin dondurucuda dondurularak -20°C de saklandı. Örneklerden NSE ve Troponin T çalışılması için Düzen Laboratuvarı'na gönderildi, elektrokemilüsensi immünoassay yöntemi ile çalışıldı. İntrauterin büyüme kısıtlılığı olan fetusların kan örneklerinde NSE değerleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı değişiklik saptanmazken, hasta grubunda Troponin T değerleri anlamlı olarak yüksek saptandı. Troponin T ile doğum ağırlığı, APGAR1/5, kord pH, UA Doppler PI arasında anlamlı ilişki bulundu. NSE ile hemoliz indeksi ve DV Doppler PI arasında ilişki bulundu. NSE, hasta grubunda daha yüksek bulunmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunamadı. Çalışma sonunda elde ettiğimiz bilgiler ışığında, intrauterin büyüme kısıtlılığı olan fetuslarda kardiyak ve nöronal hasarın değerlendirilmesinde Troponin T ve NSE kullanılabilecek belirteçlerden olduğunu saptadık. Literatür tarandığında heterojen örneklemlerde çalışılan çalışmaların olduğunu ve nöronal hasara yönelik farklı belirteçlerin kullanıldığını görmekteyiz. Neonatal dönemde prognozun değerlendirilmesi için daha geniş kapsamlı ve karşılaştırmalı sonuçların verildiği çalışmaların yapılmasının konuyu daha da aydınlatacağını düşünmekteyiz. Anahtar sözcükler : İntrauterin büyüme kısıtlılığı , NSE, Troponin T, Doppler USG
Özet (Çeviri)
Intrauterine growth restriction is observed in %10-15 of all pregnancy, despite the developments about the perinatology and neonatology. Hypoxemia and asphyxia, which are caused by intrauterine growth restriction, are the primary cause of fetal morbidity and mortality. This pathological condition roots from maternal, fetal and placental reasons. The growth rate of fetus is dependent on efficiency of placental capacity. Abnormal placentation, is a problem which occurs in the first trimester with the trophoblastic invasion of spiral arterioles. This pathologic condition is the basic pathophysiology of the growth restriction. Serious uteroplacental inefficiency causes metabolic and hemodynamic compensatory mechanisms to work, decrease in cardiac output with fetal ventricular function changes, and a change in circulation again to protect the brain. Working with Doppler ultrasonography to follow all these changes provides important information. During the birth, in order to be protected from hypoxemia related fetal injury or prognosis of acidemic fetus, to observe fetal well-being APGAR1/5 scores and fetal blood gas are used. Yet, because it is not enough in some cases, tissue specific biomarker research is suggested. In this research, fetuses with intrauterine growth restriction and healthy fetuses are compared in the context of the use of NSE and Troponin T levels for the inspection of neuronal and cardiac injury. For the study group 26 cases with intrauterine growth restriction and pathological Doppler symptoms and for the control group 24 healthy fetuses were included. As this study has the characteristics of a prospective cohort study, from all cases, following umbilical cord clamping, umbilical cord blood and blood gas samples are taken. The blood samples, in 30 minutes, are centrifuged at 3500 rpm for 5 minutes and serums were frozen at -80°C in a deep freezer to keep at -20°C. The samples were sent to Düzen Laboratory to study the NSE and Troponin T and they were studied with the technique of electroluminescence immunoassay. While there were no significant difference of levels of NSE between control group and the group with intrauterine growth restriction, patient group's Troponin T levels were meaningfully higher. Between Troponin T and birth weight, APGAR 1/5, cord pH, and UA Doppler PI a relevant connection is found. Between NSE with haemolysis index and DV Doppler PI a connection is found. Although NSE was higher in the patient group it was statistically irrelevant. In the light of the information we gained at the end of this research, it has been understood that cardiac and neuronal injury detection on fetuses with intrauterine growth restriction, Troponin T and NSE are indicators which can be used. According to the literature research, it can be seen that there are the studies with heterogeneous paradigms which uses different indicators to find neuronal injury. It is also can be seen as a result of this study that to assess neonatal prognosis wider scoped and comparative studies will be more informational about the subject.