Vergi kaçakçılığının önlenmesinde vergi denetiminin işlevi
The function of tax i̇nspection in preventing tax evasion
  1. Tez No: 462010
  2. Yazar: TALHA DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, vergi kaçakçılığı, verginin denetimi, Tax, tax evasion, tax investigation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Devletin varlığını devam ettirebilmesi, vatandaşların yararlanacakları kamu hizmetlerinin kalitelerinin artırılması ve kamu harcamalarının finansmanının sağlanmasındaki en önemli unsur vergilerdir. Ancak mükelleflerin vergileri boşa giden para, bedelsiz verilen ekonomik bir külfet olarak görmeleri devletten vergi kaçırmak için çeşitli yollara başvurmalarına neden olmaktadır. Literatürde de mükelleflerin vergi kaçırmalarına neden olan ekonomik, mali, sosyal, hukuki, ahlaki ve diğer unsurların incelenmesi sık sık araştırma konusu olmuştur. Vergi kaçakçılığı oranları dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de oldukça yüksektir. Bu durum ülkemizin vergiden elde etmesi gereken gelirlerin azalmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda da devlet kamu harcamalarını karşılamak için çeşitli kaynaklara başvurma ve borç alma yoluna gitmektedir. Dolayısıyla vergi kaçakçılığı ülkemizin ekonomisini ciddi anlamda yıpratmaktadır. Bu noktada vergi denetiminin önemi ön plana çıkmaktadır. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesi son yıllarda vergi denetim sistemlerini önemli ölçüde geliştirmiş, vergi kaçakçılığı düzeyini minimize etmeye başlamıştır. Ülkemizde de son yıllarda vergi kaçakçılığının önlenmesine ilişkin önemli bazı önlemler alınmış, dağınık ve birbirinden bağımsız yapıda vergi denetimi yapan kurullar ve birimler Vergi Denetim Kurulu adında tek çatı altında birleştirilmiştir. Yapılan bu araştırmada da vergi kaçakçılığının önlenmesinde vergi denetiminin önemine ilişkin literatür taraması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax is the most important element in perpetuation of the state, increasing the quality of public services for people, and financing the public expenditure. Yet, for taxpayers to think of tax as waste of money, or unreturned economic burden, causes them to appeal to ways of tax evasion. Economic, financial, social, legal, moral, and other reasons for taxpayer's evading the tax have often been subjected to research in the literature, as well. Tax evasion rates are quite high in our country, just like it is in many other countries in the world. It naturally causes a decrease in the income of our country from tax. And that causes the state to appeal to various resources and borrowing money to be able to afford the public expenditure. Hence, tax evasion seriously wears our country's economy out. The importance of tax investigation comes forth at this point. Many advanced countries of the world have in recent years improved their tax investigation systems, and begun minimizing the levels of tax evasion. In our country, too, many important measures have been taken recently, and disorderly and detached institutions and units which investigates tax cases have been brought under one roof under the name Tax Investigation Board. This research is a literature survey concerning the importance of tax investigation to prevent tax evasion.