Altın piyasaları ve Türkiye ekonomisindeki yeri
Gold markets and its status in the Turkish economy
- Tez No: 462222
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Altın Piyasaları, Altın Borsası, Altın Talebi ve Arzı, Altına Dayalı Yatırım Araçları, Altın Rafinerisi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada insanlık tarihinde çok önemli bir yere sahip olan altının tarihçesi, temel özellikleri, bu önemliliğin temel nedeni olan ekonomideki yeri, devletler için altının önemi ve günümüzde organize hale gelmiş olan altın piyasaları bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde altının neden değerli bir maden olduğu ve ona bu değeri atfeden özellikler ile birlikte altının tarihçesi incelenmiştir. İkinci bölümde ise, altının ekonomik analizi yapılarak, dünyada altının arz ve talebi, altın arz ve talebinin ekonomiye etkileri incelenmiştir. Bu bölüm daha çok dünyada ve Türkiye'de mevcut durumu tespit etmeye yöneliktir.Üçüncü bölümde ise, dünyada altın piyasalarının oluşumu ve etkileri incelenmiş ve dünyadaki başlıca altın piyasalarına genel olarak bakılmıştır.Dördüncü ve son bölümde ise, Türkiye'de altın ve altına dayalı piyasaların gelişimleri anlatılmış, Türkiye'deki altın arz ve talebi ve kaynakları incelenmiştir. Ayrıca Türkiye'de altın piyasaları, altına dayalı yatırım araçları, İstanbul Altın Borsası ve İstanbul Altın Rafinerisi incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, ülkemizde altın sektörünün ve altın piyasalarının sorunlarına kısaca değinilerek, geleceğe yönelik önerilerimiz ana hatlarıyla belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the main topic is the 'history of gold' which has got an important place in the lives of human being, the basic features of gold, its place in economy which is the source of its significance, the importance of gold for government and gold markets that are very organized in today's world. In the first part of this study; the reason why gold is precious mine and the features which give it this value are discussed. As for the second part; worldwide demand and supply of gold, the effects of gold demand and supply on economy are discussed in it by carrying out the economic analysis of gold. This part, on the whole, aims to determine the present situation in the world and also in Turkey.And in the third part, the formation of gold markets and their influences in the world are studied. In addition; in this part one can find a general view to leading gold markets in the world. In the fourth, that is the last part; the development of gold and its markets are studied and the demand and supply sources in Turkey are researched. Furthermore; also gold markets and financial instuments based on gold in Turkey, Gold Bourse of Istanbul and Gold Refinery of Istanbul are examined.In the results section, the situation of gold sector in our country and the problems faced are shortly mentioned and suggestions for the future are summarized briefly. Key Words : Gold Markets,Gold Bourse,The Demand and Supply of Gold,Financial Instuments Based on Gold, Gold Refinery