E-perakendeciliğin tüketici satın alma kararlarına etkisi
Effects of e-retailing on costumers' purchasing decision
- Tez No: 462238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: e-commerce, e-retailing, purchasing decision
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaşanan teknolojik gelişmeler, internet ve akıllı telefon kullanımındaki artış, e-dönüşümü başlatmış ve yeni bir bilgi toplumu oluşturmuştur. Geleneksel yöntemlere göre zaman ve mekân kısıtlaması olmayan bu yeni dönüşümün beraberinde getirdiği e-perakendecilik ile, tüketici alışkanlıkları ve satın alma davranışları da değişmiştir. Bu çalışma, e-perakende sektörünü ve Türk tüketicilerin e-perakende siteleri üzerinden satın alma kararı verirken nelere dikkat ettiklerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışmanın literatür kısmında e-perakendecilik ve tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen unsurlar detaylı olarak incelenmiştir. Çalışma kapsamında 22 soruluk anket, 400 kişiye yüz yüze uygulanmıştır. Anket analizi IBM SPSS Statistics 20.0 programı ile yapılmıştır. Analiz sonucunda, tüketicilerin e-perakende siteleri hakkındaki görüşleri dikkate alınarak, Türkiye'de bu sektörün gelişimi için uygulanabilir önerilere yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler : e-ticaret, e-perakendecilik, satın alma kararları
Özet (Çeviri)
The technological developments since the second half of 20th century and increased usage of internet and smart phones started an e-transition which have created a brand new information society. Unlike the traditional methods, this transition is location and time independent, and has changed the customers' habits and purchasing decisions in consequence of e-retailing. This study aims to analyse the e-retailing sector in Turkey, and find out what Turkish customers consider when they buy products or services over e-retailing web sites. The factors that may affect the customers' purchasing decision process and e-retailing sector are explained in detail under literature part of this study. During the study a 22-items survey has been conducted with 400 people, and analysed via IBM SPSS Statistics 20.0. As a result of the analysis, with consideration of customers' opinions about e-retailing web sites, some suggestions are included that may be beneficial for improving the sector in Turkey.