İş - aile çatışması ve işten ayrılma niyeti ilişkisi: İstanbul'da enerji sektöründe Türk ve Çinli yönetici çalıştıran bir işletme örneği
The employement – family conflict and the relation of intention to leave work: An example of an entrepise which employ the Turkish and Chinese manager in the sector of energy in İstanbul
  1. Tez No: 462257
  2. Yazar: RAHİLE HASYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN AYDINTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Aile Çatışması, Aile-İş Çatışması, İşten Ayrıma Niyeti
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsan yaşamının büyük bir bölümünü oluşturan iş, aile hayatında üstlendiği roller arasında çatışma ortaya çıkarabilmektedir. Bu çatışmada iş-aile ve aile-iş çatışmasının işten ayrılma niyeti ilişkisi ele alınmıştır. Bu amaçla enerji sektöründe çalışan Türk ve Çinli çalışanlar üzerinde yapılan anket çalışımlarından elde edilen bulgular SPSS istatistiksel veriler analizi programı ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, iş-aile çatışması ile işten ayrılma niyeti arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. Aile- iş çatışması ile işten ayrılma niyeti arasında ise pozitif bir ilişki bulunmaktadır; ancak bu ilişkinin anlamlı olmadığı görülmektedir. Diğer yandan iş- aile çatışması ile aile-iş çatışması arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Türkiye'deki katılımcılara ait korelasyon analizi bulgularına göre iş aile çatışması ile işten ayrılma niyeti arasındaki ve aile- iş çatışması ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkilerin pozitif olduğu, ancak her ikisinin de anlamlılık düzeyine ulaşamadığı görülmektedir. Çin'deki katılımcılara ait korelasyon analizi bulgularına göre ise iş- aile çatışması ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlılık düzeyine ulaşmayan negatif yönde bir ilişki elde edilmiştir. Aile- iş çatışması ile işten ayrılma niyeti arasında ise herhangi bir ilişkinin olmadığı anlaşılmaktadır. Cinsiyete göre ne aile iş çatışması ne de iş aile çatışması açısından herhangi bir fark bulunmamaktadır. İstatistiksel açıdan çocuk sahibi olmanın iş- aile çatışması ya da aile iş çatışması üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı söylenebilir. İş aile çatışması açısından Türkiye'deki katılımcılar ile Çin'deki katılımcıların arasında anlamlı düzeyde herhangi bir fark bulunmamaktadır. Diğer yandan aile -iş çatışması açısından Türkiye'deki katılımcılar ile Çin'deki katılımcıların puanı önemli düzeyde daha düşük çıkmıştır. Diğer bir deyişle Çinli katılımcıların aile iş çatışması düzeyi Türkiyeli katılımcılardan daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
A conflict may show up between the roles that man took in charge, in work-family lives which constitutes in large part of the man's life. In this study it is discussed that the effect of work-family and family-work conflict on intent of leave of employment. For this purpose, the findings, obtained from the questionnaire studies made on Turkish and Chinese employees working on energy sector, were evaluated with the statistical data analysis program SPSS. According to the research results, there is no relationship between work-family conflict and intent of leave of employment. Besides, there is a positive relationship between family-work conflict and intent of leave of employment; but it is seen that this relationship is not significant. On the other hand, there is a positively significant relationship between work-family conflict and family-work conflict. According to the findings of the correlation analysis belongs to participants in Turkey, which the relationship between the work-family conflict and intent of leave of employment and family-work conflict and intent of leave of employment are positive but it can be seen that both of them cannot reach the significance level. Besides, according to the findings of the correlation analysis belongs to participants in China, it is obtained a negatively relationship that does not reach the significance level between work-family conflict and intent of leave of employment. In case, it is understood that there is no relationship between family-work conflict and intent of leave of employment. According to the gender, there is not any difference neither family work conflict nor work-family conflict. Statistically it can be said that there is not any effect of having a child on work-family conflict or family-work conflict.There is not any significance level difference with regard to work-family conflict between participants in Turkey and participants in China. On the other hand, with regard to family-work conflict, the scores are lower at significance level between the participants in Turkey and participants in China. In other words, the level of family-work conflict of Chinese participants is higher than Turkish participants. Key Words : Work-Family Conflict, Family-Work Conflict, Intent of Leave of Employment