İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Bel_Yz_K0352 numarada kayıtlı mecmuanın transkripsiyonlu metni ve şiir mecmualarının sistematik tasnifi projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
İstanbul Metropolitan Municipality Atatürk Li̇brary classification of the journal registered in Bel_Yz_K0352 in reference to the text wi̇th transcri̇pti̇on and sysyematic classification of poem journals project (MESTAP)
  1. Tez No: 462340
  2. Yazar: ASUMAN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, Mecmua, MESTAP, Şiir, Classical Turkish Literature, Mecmua, MESTAP, Poem
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
Mecmua, Arapça“cemè”(جمع) kökünden türemiş olup“bir araya getirilen, derlenen, cem edilen”anlamlarını taşır. Edebî bir terim olarak ise“bugünkü antolojilere karşılık gelen farklı muhtevaların bir araya getirildiği defter/şiir defteri”şeklinde tanımlanabilir. Antoloji niteliğine sahip olan seçme şiir mecmuaları başta derleyicinin kişisel zevki olmak üzere dönemin edebî eğilimi hakkında bize bilgiler verir. Çalışmamızın konusu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Bel Yz K0352 numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni ve Şiir Mecmualarının Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifidir. Bu çalışmanın“Giriş”bölümünde mecmuanın tanımı ve edebiyat tarihimizdeki önemine değinildikten sonra Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP) hakkında bilgiler verilmiştir.“Birinci Bölüm”de mecmuanın tanıtımı yapılmıştır. Metin içerinde yer alan şairler ve şiirleri, nazım şekilleri, şairlerin yaşadıkları yüzyıllar ve aruz kalıpları tablolar halinde ayrıntılı bir şekilde gösterilmiştir.“İkinci Bölüm”de“Metin”başlığı altında mecmuanın transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Şiirlerin yayınlanan divanlarla karşılaştırılması yapılmış ve farklar dipnotta belirtilmiştir. Akabinde ise MESTAP tablosu yer almaktadır. Ayrıca çalışmanın sonunda mecmuanın tıpkıbasımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mecmua in Arabic had been derived from“cem”and this carries meaning as brought close together, compiled and assembled. As it literary term, it can be defined as notebook or the notebook of poem which has been brought together with the different contents to wchich are correspond Anthologies which are current. The mecmua of poems selected which have the quality of Anthology inform us about the literary leaning of period initially the personal pleasure of anthologist. The topic of our working is the transcriptionally text of the mecmua of poem where it is registered on Yz K0352 in Atatürk Library of İstanbul Metropolitan Municipality and the classification according to the project which is based on systematic classification of the memua's of poem. On the prologue of this study, information about which is the systematic classification of memua's had been given after mentioned about the importance of the literature history and the definition of mecmua.“At the first chapter”, the introduction of mecmua had been done. Poets, their poems, in which they take part the text, the figures of verse, centuries when the poets lived, prosodic patterns had been displayed systematically in a table form in detailed.“ At the second chapter”,“Text”as a title, the mecmua of the transcriptionally text had been included. The poems had been compared with the divans which had been published and the differences had been specified on the postscript. Afterwards the chartof the project of the systematic classification of the memua's of poem (MESTAP) takes place. Also at the end of the study, the facsimile of mecmua had been included.