Sınav takvimi atama / çizelgeleme problemlerine yazılımsal bir çözüm denemesi
Exam schedule assignment / scheduling problems to software a solution test
- Tez No: 462353
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMÜR DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sınav Takvimi, Atama ve Çizelgeleme Problemleri, Sınav Takvimi Hazırlama Yazılımı, Exam Schedule, Assignment And Scheduling Problems, Exam Calender Preparation Software
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Üniversitelerde sınav programı hazırlamak oldukça zor bir iştir. Genellikle klasik yöntemlerle ve elle yapıldığından çok fazla vakit ve enerji kaybına sebep olmaktadır. Sınav programı hazırlarken uyulması gereken kısıtlar mevcuttur. Bu çalışmada sınavları günlere ve salonlara yerleştiren iki aşamalı sezgisel bir algoritma önerilmiş ve bu algoritmaya sahip bir yazılım geliştirilmiştir. Algoritmanın ilk aşaması öğrencilerin sınavlarının aynı anda olmaması, zor derslerin arka arkaya gelmemesi gibi kurallar üzerine kurulmuştur. Algoritmanın ikinci aşamasında ise sınav salonlarına yerleşimde minimum boşluk oluşacak şekilde çalışan bir yapı oluşturulmuş ve yazılıma entegre edilmiştir. Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde 2016- 2017 Eğitim Öğretim Yılı, Bahar Yarıyılı vize sınavları için klasik yöntemlerle yapılan ve fakültenin resmi web sitesinden yayınlanan sınav programı ile belirlenen kısıtlar dahilinde yazılım ile yapılan sınav programı, kullanılan salon sayısı, gözetmen ihtiyacı, zor derslerin ardışık günlere denk gelme durumu bakımından karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak yazılım ile yapılan sınav programının tüm kısıtları karşıladığı, elle yapılan sınav programına oranla sınav programını hazırlamakta görevli personel açısında daha az vakit ile enerji kaybına sebep olduğu, daha az salon kullandığı ve dolayısıyla daha az sayıda gözetmene ihtiyaç duyulduğu, öğrencilerin aynı anda farklı sınavlarının denk gelmediği, zor derslerin ardışık günlere denk gelme durumunun azaldığı ve sınavlar arasında öğrencilere dinlenme ve daha fazla çalışma fırsatı verecek şekilde boş günlerin oluştuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Preparing an exam program at universities is an extremely difficult task. It is often caused by too much time and energy loss due to manual and conventional methods. There are restrictions that must be observed when preparing the exam program. In this study, a two-step heuristic algorithm is proposed that places exams in days and rooms and a software with this algorithm is developed. The first phase of the algorithm is based on rules such as the fact that the examinations of the students are not at the same time and that the hard courses do not come back one after the other. In the second phase of the algorithm, a structure is created that minimizes the space in the test rooms and the writing is integrated. At the Faculty of Economics and Administrative Sciences of Hitit University, the examination program made with software within the limits determined by the examination program, which was made with the classical methods for the 2016-2017 Education and Research Semesters and the official web site of the faculty, the number of halls used, The courses are compared in terms of coincidence with consecutive days. As a result, it is seen that the examination program made by the software covers all the constraints, it causes less energy and less energy for the staff in charge of preparing the examination program compared to the manual examination program, it uses fewer rooms and therefore requires less number of observations. It has been observed that there are days when coincidences between difficult courses have diminished and coincidences between vacancies have diminished and that vacancies have occurred between the exams, allowing students to rest and work more.