Gastrointestinal sistem malignite cerrahisi geçirecek hastalarda morbidite ve mortaliteyi öngörmede skorlama sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of scoring systems in prediction of morbidity and mortality in patients to be subject to gastrointestinal system malignancy surgery
  1. Tez No: 846669
  2. Yazar: MEHMET EMRE GEÇİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif Komplikasyonlar, Morbidite, ASA, P- POSSUM, ACS NSQIP SRC, SAS ve ARISCAT, Postoperative Complications, Morbidity, ASA, P-POSSUM, ACS NSQIP SRC, SAS and ARISCAT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Malignite cerrahilerinde komplikasyonların gelişebilme olasılığını belirlemek komplikasyonların yönetiminde oldukça önemlidir. Bu amaçla cerrahi girişimler sonucu oluşabilecek morbidite ve mortaliteyi belirlemek için risk skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Çalışmamızda gastrointestinal sistem (GİS) malignite cerrahisi geçirecek hastalarda morbidite ve mortaliteyi öngörmede skorlama sistemlerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Yerel Etik Komite ve yazılı hasta onamları alınarak elektif GİS malignite cerrahisi planlanan 18 yaş üzeri, genel anestezi planlanan 120 hasta dahil edildi. Hastaların kendisine ve birinci derece yakınlarına ait iletişim bilgileri operasyon sonrası süreçte takibi için kaydedildi. Preoperatif hastaya ait demografik özellikler, American Society of Anesthesiologists-Physical Status (ASA-PS) skoru, uygulanan cerrahi, süresi, cerrahi sonrasında da Surgical APGAR Score (SAS), Portsmouth Physiological and Operative Severity Score for the enUmeration of Mortality and Morbidity (P-POSSUM), American College of Surgeons National Study of Quality Improvement Programme Surgical Risk Calculator (ACS NSQIP SRC), Assess Respiratory Risk in Surgical Patients in Catalonia (ARISCAT) skorları değerlendirildi. Hastaların yoğun bakım ünitesi (YBÜ)'ne kabulü, hastanede ve YBÜ'de kalış süreleri, postoperatif pulmoner ve pulmoner dışı komplikasyonlar (PPK, PPDK) kaydedildi. Operasyon sonrası 30, 60 ve 90. günlerde iletişime geçilerek postoperatif sağkalımları hakkında bilgi alındı. Bulgular: Çalışmamıza yaş ortalaması 63.2 yıl (min=36, maks=87, medyan=65) ve çoğunluğu erkek (n=84, %70) olan 120 hasta dahil edildi. Çalışmamızda postoperatif pulmoner komplikasyon gelişmesinin öngörülmesi için kullanılan skorlama sistemlerinin öngörme güçleri ROC analizi yapılarak AUC değerleri ile incelendiğinde; ARISCAT, P-POSSUM, ACS NSQIP SRC SAS'ın iyi belirteç olduğu ASA ve SAS'ın zayıf belirteç olduğu, postoperatif pulmoner dışı komplikasyon gelişmesinin öngörülmesinde kullanılan skorlama sistemlerinin öngörme güçleri AUC değerleri ile incelendiğinde; ACS NSQIP SRC, P-POSSUM, SAS'ın iyi belirteç olduğu ASA'nın ise zayıf belirteç olduğu görüldü. Çalışmamızda skorlama sistemlerinin mortalite tahminindeki öngörme güçleri AUC değerlerine göre; P-POSSUM ve ACS NSQIP SRC'nin mükemmel belirteç, ARISCAT, SAS ve ASA'nın ise iyi belirteç olduğu, YBÜ'ye kabul için skorlama sistemlerinin öngörme güçlerinin AUC değerleri incelendiğinde; ACS NSQIP SRC, P-POSSUM'un mükemmel belirteç ASA, ARISCAT ve SAS'ın iyi düzeyde belirteç olduğu belirlendi. Sonuç: Gastrointestinal malignite cerrahisi geçirecek hastalarda morbidite tahmini için P-POSSUM, ACS NSQIP SRC, SAS ve ARISCAT, mortalitenin tahmini için ise P-POSSUM ve ACS NSQIP SRC skorlama sistemlerinin kullanılmasının uygun olabileceğini düşünmekteyiz. Bu amaçla da basit, noninvazif uyguladığımız birçok skorlama sistemlerini spesifik cerrahilerde kullanarak perioperatif süreçte erken müdahale ve klinik kararlar doğrultusunda hasta güvenliğinin sağlanabileceği, ancak klinik değerlerinin daha da yol gösterici olabilmesi için daha fazla sayıda, daha yüksek riskli ve daha çeşitli cerrahi grupları içeren çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Determining the likelihood of complications in malignancy surgeries is very important in the management of that complications. For this purpose, risk scoring systems have been developed to determine the morbidity and mortality that may occur as a result of surgical interventions. In our study, we aimed to compare scoring systems in predicting morbidity and mortality in patients undergoing gastrointestinal system (GIS) malignancy surgery. Materials and Methods: In our study, 120 patients over 18 years of age who were planned for elective GIS malignancy surgery under general anesthesia were included after obtaining written informed consent from the Local Ethics Committee. Contact information of the patients and their first-degree relatives were recorded for follow-up in the postoperative period. Preoperative patient demographic characteristics, American Society of Anesthesiologists-Physical Status (ASA-PS) score, surgery performed, duration, and postoperative Surgical APGAR Score (SAS), Portsmouth Physiological and Operative Severity Score for the enUmeration of Mortality and Morbidity (P-POSSUM), American College of Surgeons National Study of Quality Improvement Program Surgical Risk Calculator (ACS NSQIP SRC), Assess Respiratory Risk in Surgical Patients in Catalonia (ARISCAT) scores were evaluated. Intensive care unit (ICU) admission, hospital and ICU length of stay, postoperative pulmonary and non-pulmonary complications (PPC, PPDK) were recorded. They were contacted at 30, 60 and 90 days postoperatively to obtain information about their postoperative survival. Results: Our study included 120 patients with a mean age of 63.2 years (min=36, max=87, median=65) and the majority were male (n=84, 70%). In our study, the predictive power of the scoring systems used to predict the development of postoperative pulmonary complications was analyzed by ROC analysis with AUC values; ARISCAT, P-POSSUM, ACS NSQIP SRC SAS were good predictors, ASA and SAS were poor predictors, and when the predictive power of the scoring systems used to predict the development of postoperative non-pulmonary complications were analyzed with AUC values; ACS NSQIP SRC, P-POSSUM, SAS were good predictors and ASA was a poor predictor. In our study, according to the AUC values of the predictive powers of the scoring systems in mortality prediction; P-POSSUM and ACS NSQIP SRC were excellent predictors, ARISCAT, SAS and ASA were good predictors, and when the AUC values of the predictive powers of the scoring systems for ICU admission were analyzed; ACS NSQIP SRC, P-POSSUM were excellent predictors, ASA, ARISCAT and SAS were good predictors. Conclusion: We think that it may be appropriate to use P-POSSUM, ACS NSQIP SRC, SAS and ARISCAT scoring systems to predict morbidity and P- POSSUM and ACS NSQIP SRC scoring systems to predict mortality in patients undergoing gastrointestinal malignancy surgery. For this purpose, we concluded that patient safety can be ensured in line with early intervention and clinical decisions in the perioperative process by using many simple, noninvasive scoring systems in specific surgeries, but more studies with a larger number, higher risk and more diverse surgical groups are needed to further guide their clinical value.