Akut anterior miyokart enfarktüsü ile başvuran hastalarda TP-E, TP-E/QTt ile mortalite /morbidite ilişkisi
Relationship between TP-E, TP-E/QT and mortality /morbidityinpatientspresenting with acute anterior myocardial infarction
  1. Tez No: 462372
  2. Yazar: YUNUS EMRE OKUDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN VAROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tp-e, Tp-e/QT, miyokart enfarktüsü, primer PCI, Tp-e, Tp-e/QT, myocardial infarction, primary PCI
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalığına bağlı ölüm son yıllarda azalmasına rağmen dünyada halen ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Miyokart enfarktüsü sonrası artmış aritmi riskinin bir göstergesi olarak QT, QTc ve QT dispersiyon gibi sık kullanılan elektrokardiyografik ölçümlere ek olarak pek çok çalışmada T peakTend (Tp-e), T peak-T end/ QT oranı gibi yeni parametreler kullanılmaya başlanılmış ve Tp-e ile mortalite ilişkisi gösterilmiştir. Bu çalışmamızda primer PCI uygulanan akut anterior miyokart enfarktüslü hastalarda Tp-e, Tp-e/QT ile MACE gelişimi arasındaki ilişki araştırıldı. Metot: Çalışma retrospektif olup 2012-2016 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümüne başvuran 394 adet akut anterior miyokart enfarktüslü hasta alınmıştır. Dışlama kriterlerine uyan hastalar çalışmadan çıkarıldıktan sonra 146 kişilik hasta grubu ile çalışmaya devam edildi. Hastaların işlem öncesi, işlem sonrası ve 24. Saat 12 derivasyonlu EKG kayıtları incelendi. EKG 'ler taranarak bilgisayar ortamında BitRule programı aracılığıyla göğüs derivasyonlarından Tp-e, QT mesafeleri ölçüldü. Bazett formülü kullanılarak QTc ve hesap makinesi yardımı ile parametrelerin oranları hesaplandı. Hastaların hastane kayıtları incelenerek hastane içi MACE ve telefon ile kendilerine ya da yakınlarına ulaşılarak 1.ay ve 1.yıl MACE hakkında bilgi edinildi. Bulgular: Dışlama kriterleri sonrası çalışmaya dahil edilen 146 hastadan 9'unda morbidite, 8 hastada ise mortalite saptandı. Risk faktörleri içerisinden Dm(p=0,003), Ht(p=0,024) ve kadın cinsiyet(p=0,025)MACE ile ilişkili bulundu. Medikal tedavi içerisinde sadece taburculuk esnasında anti-aritmik kullanımı ilişkili saptandı(p=0,000). İşlem öncesi, işlem sonrası ve 24. saat Tp-e, Tp-e/QT değerleri ile Tp-e değişimi MACE açısından anlamlı saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada STYME ile başvuran ve primer PCI uygulanan hastalarda Tp-e, Tp-e/QT ile MACE arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görüldü. MACE; DM, HT ve kadın cinsiyet grubunda artmış olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Relationship Between Tp-E, Tp-E/QT and Mortalıty /Morbidityinpatientspresenting with Acute Anterıor Myocardial Infarction Objective: Cardiovascular (CV) mortality is still leading cause of death in the world despite its decreasing rate in the last years. QT, QTc and QT dispersion are commonly used electrocardiographic measurements as an indicator of increased arrhythmia risk after myocardial infarction (MI). Beside these ones, new parameters like Tpeak-Tend (Tp-e) and Tpeak-T-end/QT ratio have been started to use and Tp-e and mortality relationship was shown. In this trial, Tp-e, Tp-e/QT and major adverse cardiac events (MACE) relationship was investigated in patients with acute anterior MI who were primary percutaneous coronary intervention (PCI) performed. Methods: Three hundred ninety four patients with acute anterior MI who admitted Suleyman Demirel University Hospital Cardiology Department between 2012-2016 years were included in this retrospective trial. After excluding 248 patients according to exclusion criterias, 146 patients were registered to trial. Preprocedure, post procedure and 24th hour electrocardiographies (ECG) of all patients were analysed. Scanned ECGs were transferred to computer and Tp-e and QT intervals of chest derivations were measured via Bitrule programme. QTc was calculated by Bazzet formula and parameter ratios with calculator. Hospital registries were investigated and first month and first year MACE were recorded by calling patients or patients' relatives. Results: Mortality in 9 patients and morbidity in 8 patients were seen within 146 patients. Diabetes Mellitus (DM), hypertension (HT) and female gender were associated with MACE. Only antiarrhythmic drug use was found associated with MACE in terms of medical treatment type. Preprocedural, post procedural and 24th hour calculated Tp-e, Tp-e/QT ratio and Tp-e change in ECGs were not statistically associated with MACE. Conclusion: This trial showed that Tp-e, Tp-e/QT values were not associated with MACE in patients presenting with ST elevation MI and being performed primary PCI. MACE was statistically higher in females and patients with DM and HT.