İskemik inmeli hastalarda IL-18 ve adropin düzeyleri
IL-18 and adropin levels in acute ischemic stroke patients
- Tez No: 462412
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İYİGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, adropin, IL-18, inflamasyon, endotel disfonksiyonu, Ischemic stroke, adropin, IL-18, inflammation, endothelial dysfunction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Akut İskemik İnmeli Hastalarda IL-18 ve Adropin Düzeyleri Amaç: İnmeli hastalarda disfonksiyonel vasküler olaylara yol açan önde gelen faktörlerden bir tanesi olan ateroskleroz; endotelyal disfonksiyon ve vasküler inflamasyonun önemli bir rol oynadığı çok faktörlü ve kompleks bir süreçtir. Biz bu çalışmada endotel disfonksiyonu ve inflamatuar süreçlerle ilişkisi gösterilmiş olan IL-18 ve adropininin akut iskemik inme hastalarındaki serum düzeylerini, epidemiyolojik, klinik, radyolojik bulgular ve inme şiddeti ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Olgular, Gereçler ve Yöntemler: Çalışmamıza akut iskemik inme tanısı konulan 61 hasta ve kontrol grubu olarak benzer yaş ve cinsiyet dağılımına sahip 30 sağlıklı birey alındı. Kontrol grubu risk faktörü taşıma durumlarına göre 2 alt gruba ayrıldı. Hasta grubunda etiyolojik ve klinik olarak inme alt grupları ve NIH(The National Institutes of Health) inme skalası kullanılarak inmenin şiddeti belirlendi. Hasta grubundan ilk 24 saatte, kontrol grubundan herhangi bir zamanda venöz kan örnekleri alınarak serumları ayrıldı ve -80⁰C'de saklandı. Serum IL-18 ve adropin düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışıldı. Hasta ve kontrol grubu serum IL-18 ve adropin düzeyleri ve iskemik inme ile ilişkisi istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Hasta grubunda adropin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu(p=0,041). Akut iskemik inme tanısı alanlarda ortalama adropin düzeyi 398,01 ng/L (min:90,7, max:1608,6), kontrol grubunda ise ortalama adropin düzeyi 509,42 ng/L (min:98,7, max:8379,5) idi. Akut iskemik inme hastalarında ortalama IL-18 düzeyi 24,87 ng/L(min:4,0, max:70,2), kontrol grubunda ise ortalama 21,11 ng/L(min:4,1, max:77,3) idi ve arada istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı(p=0,112). IL-18 ve adropin düzeylerinin inme risk faktörleri, inme alt grupları ve inme şiddeti ile bir ilişkisi saptanmadı. Sonuç: Bizim çalışmamızda serum adropin düzeyleri akut iskemik inmeli hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. Düşük adropin seviyelerinin ateroskleroz gelişimi ile ilişkili olabileceğini ve bir ateroskleroz göstergesi olarak görülebileceğini öngören çalışmalar dikkate alındığında; bizim çalışmamız adropinin iskemik inme risk tahmini ölçeklerinde kullanılabileceğini ve endotelyal fonksiyonların noninvaziv değerlendirilmesi için yeni ve etkili bir belirleyici olabileceğini göstermiştir. Bizim çalışmamızda akut iskemik inme hastalarında ilk 24 saat içerisinde bakılan ortalama serum IL-18 düzeyi ile kontrol grubu IL-18 düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Bu sonuç IL-18'in iskemiye bağlı enflamasyonda geç dönem bir sitokin olarak rol alabileceğini düşündürtmüştür. Klinik çalışmalardaki IL-18 düzeyleri ile ilgili farklı sonuçlar nedeniyle IL-18 düzeylerine akut iskemik inmenin hem erken hem de geç dönemlerinde bakılmasına ve daha geniş hasta gruplarıyla yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
IL-18 and Adropin Levels in Acute Ischemic Stroke Patients Aim: One of the important factors causing dysfunctional vascular incidents in stroke patients, atherosclerosis is a multifactor and complex process in which endothelial dysfunction and vascular inflammation play a significant role. The study aimed to examine endothelial dysfunction, IL-18 whose relation with inflammatory processes was demonstrated and serum levels of adropin in acute ischemic stroke patients, epidemiologic, clinic, radiologic findings and its relation with stroke severity. Cases, Materials and Methods: The study included 61 patients diagnosed with acute ischemic stroke and 30 healty individuals with similar age and gender distribution as control group. The control group was divided into two subgroups according to the situation of carrying risk factor. Stroke sub-groups were etiologically and clinically classified in the patient group; and severity of stroke was determined using NIH stroke scale (The National Institutes of Health). Within the first 24 hours, venous blood samples were taken from the patient group; and in any time from the control group. The serums were separated and kept at 80⁰C. IL-18 and levels of adropin were studied with ELISA method. IL-18 and levels of adropine and its relation were statistically assessed. Findings: In the patient group, adropin levels were established to be meaningfully lower than control group (p=0,041). In the patients diagnosed with acute ischemic stroke, the average adropin level was 398,01 ng/L (min:90,7, max:1608,6); in the control group that level was 509,42 ng/L (min:98,7, max:8379,5). In the acute ischemic stroke patients IL-18 level was 24,87 ng/L(min:4,0, max:70,2); in the control group the average was 21,11 ng/L(min:4,1, max:77,3). Any statistically significant difference was not found (p=0,112). It was established that IL-18 and adropin levels had no association with stroke risk factors, stroke subgroups and stroke severity. Conclusion: In the study serum adropin levels were ascertained to be significantly lower in acute ischemic stroke patients than in the control group. Considering the studies which predict that lower adropin levels might be related with atherosclerosis development and be considered as an indicator of atherosclerosis, the study demonstrated that adropin could be used in ischemic stroke risk estimation scales and would be a novel and effective determinant in noninvasively assessment of endothelial functions. In the study, any significant difference was not established between average serum IL-18 levels of acute ischemic stroke patients and IL-18 levels of the control group, which were examined within the first 24 hours. It might be concluded from the result that IL-18 might play a role as a late stokin in ischemic-dependent inflammation. Owing to differing results of IL-18 levels in clinic studies, IL-18 levels should be examined in both early and late periods of acute ischemic stroke; and new studies on larger patient groups are needed.