Profesyonel futbolcularda rehidrasyonun bazı elektrolit düzeyleri üzerine etkisi
The effect of rehidyration on some electrolyte levels in professional soccer players
- Tez No: 462505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN PATLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Profesyonel futbolcu, rehidrasyon, serum elektrolit düzeyleri, Professional soccer player, rehydration, serum electrolyte levels
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma profesyonel futbolculara uygulanan rehidrasyonun bazı serum elektrolit düzeyleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 22 profesyonel futbolcu denek olarak katılmıştır. Denekler Deney ve Kontrol Grubu olmak üzere 2 gruba ayrılmış, guruplar arasında vücut ağırlığı farklılığının olmamasına özen gösterilmiştir. Deney grubunun yaş ortalamaları 21,20±1,03 yıl, boy ortalamaları 176,50±5,38 cm ve vücut ağırlığı ortalamaları 78,95±15,48 kg olarak tespit edilmiştir. Kontrol grubunun ise yaş ortalamaları 20,70±1,15 yıl, boy ortalamaları 176,40±3,62 cm ve vücut ağırlığı ortalamaları 72,94±10,76 kg olarak belirlenmiştir. Futbolculara 90 dk süreyle futbol müsabakası yaptırılmıştır. Deney grubuna vücut ağırlığı kg'ı başına toplam 10 ml su 2 eşit şekilde ayrılarak, müsabakaya başlamadan 15 dakika önce ve 1. devrenin sonunda olmak üzere 2 kez ilave edildi. Kontrol grubuna ise hiçbir ilave yapılmadı. Deneklerin serum elektrolit düzeylerinin belirlenebilmesi için dirsek venasından usulüne uygun olarak yeterli miktarlarda alınan kan örnekleri (2,5 ml) santrifüj edilip serumları ayrıştırıldıktan sonra, plastik kapaklı tüpler içerisinde analiz zamanına kadar -80 oC'de muhafaza edilmiştir. Deneklerden elde edilen serum örneklerinde sodyum, potasyum, klor ve kalsiyum tayinleri atomik emisyon cihazında gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen çalışmada sonuç olarak, kontrol ve deney grubuna uygulanan 90 dk'lık futbol müsabakasının futbolcuların vücut ağırlıkları, serum sodyum, potasyum, klor ve kalsiyum düzeylerini önemli şekilde düşürdüğü belirlenmiştir (P0,05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of rehydration applied to professional soccer players on some serum electrolyte levels. 22 professional soccer players participated in the study. The subjects were divided into two groups as Experimental and Control Groups. Care was taken to avoid any differences in body weight among the groups. The mean age of the experimental group was 21,20 ± 1,03 years, height was 176,50 ± 5,38 cm and body weight was 78,95 ± 15,48 kg. The average age of the control group was determined as 20,70 ± 1,15 years, height was 176,40 ± 3,62 cm and weight was 72,94 ± 10,76 kg. Soccer players have been made football match for 90 minutes. In the experiment group, a total of 10 ml of water per kilogram of body weight was divided into 2 equal portions and added twice 15 minutes before starting the competition and at the end of the first cycle. No additions were made to the control group. In order to determine serum electrolytes levels of the subjects blood samples (2,5 ml) taken in adequate amounts according to the procedure of elbow venous method were centrifuged and the sera separated, then kept at -80 ° C in plastic capped tubes until analysis time. Sodium, potassium, chlorine and calcium determinations were performed in the specimens obtained from the subjects in the atomic emission apparatus. As a result, it was determined that 90 min football match applied to the control and experimental group significantly reduced the body weights, serum sodium, potassium, chlorine and calcium levels of the football players (P 0.05).