Profesyonel futbolcularda kafein ilavesinin teknik beceri testleri üzerine etkisi
Affect of adding caffeine to technical skills tests applied to professional football players
  1. Tez No: 462506
  2. Yazar: SEZGİN KARABAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN PATLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbolcu, kafein ilavesi ve teknik beceri testleri, Football Player, caffeine adding and technical skill tests
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada profesyonel futbolcularda kafein ilavesinin teknik beceri testleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla çalışmaya 15 profesyonel futbolcu katılmıştır. Futbolcuların yaş ortalamaları 20,67 ± 0,72 yıl, boy ortalamaları 179,13 ± 7,38 cm, vücut ağırlığı ortalamaları ise 74,27 ± 4,68 kg olarak belirlenmiştir. Çalışma protokolü Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu etik kurulu tarafından onaylanmıştır. Araştırmada uygulanacak tüm testler 1 hafta ara ile 3'er kez uygulanmıştır. Bu uygulamaların her birinde rast gele yöntemle 5 futbolcuya kafein, 5 futbolcuya placebo olarak su ilave edilmiştir. Diğer 5 futbolcu ise hiçbir ilave almadan teste tabi tutulmuştur. Bu uygulama 3 hafta sürmüştür. Kafein takviyesi testlerden 1 saat önce her bir deneğe 200 ml su içerisinde 6 mg/kg olarak, plasebo ilavesi ise yine testlerden 1 saat önce 200 ml su şeklinde verilmiştir. Futbolculara 20 dk'lık ısınma periyodunun ardından sırasıyla topu vücutla oynama testi, sürat dripling testi, uzun pas testi, kısa pas testi, duran (ölü) topla şut testi, hareketli topa şut testi, kafa vuruşu testi, hoff testi ve sprint testi yaptırılmıştır. Testlerin sonucunda kafein ilavesi topu vücutla oynama testi, uzun pas testi, kısa pas testi, duran (ölü) topa şut testi, hareketli topa şut testi, kafa vuruşu testi ve hoff testi ortalamalarını önemli şekilde artırırken (P0,05). Gerçekleştirilen çalışmada sonuç olarak vücut ağırlığı kg'ı başına uygulanan 6 gr/kg kafein ilavesinin futbolcuların top sektirme, sürat dripling, uzun pas, kısa pas, duran topa şut, hareketli topa şut, kafa vuruşu, hoff testi ve sprint testi skorlarını önemli düzeyde etkilemiştir. Ancak plasebo ilavesi aynı önemli etkiyi göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Affect of Adding Caffeine to Technical Skills Tests applied to Professional Football Players had been affected in this study. 15 professional football players attended to this study for this purpose. Age average of the football players was determined as 20,67 ± 0,72 years old, height average was determined as 179,13 ± 7,38 cm, weight average was determined as 74,27 ± 4,68 kg. Study protocol was approved by Selçuk University, School of Physical Education And Sports Ethic Board. All tests that will be applied in the research were applied 3 times with 1 week periods. 5 football players was added caffeine in random method, 5 football players were added water as placebo in each of those applications. Other 5 football players were applied tests without any adding. Those applications continued for 3 weeks. Each test player was given 200 ml water including 6 mg/kg caffeine 1 hour ago from caffeine adding tests, placebo as 200 ml water again 1 hour ago before tests. After 20 minutes warm up period, the football players were applied playing with ball with body test, speed dribble test, long pass test, short pass test, shot to dead ball test, shot to running ball test, head shot test, hoff test and sprint test in turn. At the end of tests, averages of playing with ball with body test, long pass test, short pass test, shot to dead ball test, shot to running ball test, head shot test, hoff test applied to the players with caffeine adding was increased significantly (P0,05). At the end of realized study, 6 gr/kg caffeine adding affected playing with ball with body test, long pass test, short pass test, and shot to dead ball test, shot to running ball test, head shot test, hoff test scores significantly. However, placebo adding didn't show the same important affect.