İnoperabl akciğer kanserinde diffüzyon ağırlıklı MR görüntülemenin prognostik rolü
Prognosti̇c role of diffusion weighted MRİ in inoperable lung cancer
  1. Tez No: 462564
  2. Yazar: ESER BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. POLAT KOŞUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnoperabl akciğer kanseri, tedavi cevabı, difüzyon ağırlıklı MR görüntüleme
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamız; Evre III-IV akciğer kanserinde (inoperabl akciğer kanseri) kemoterapiye kitlenin yanıtını değerlendirmede difüzyon MRG'nin rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Kasım 2015 - Aralık 2016 tarihleri arasında BT çekildikten sonra patolojik olarak akciğer kanseri tanısı konulmuş evre III-IV hastaların kemoterapi (KT) öncesi ve 3. kür sonrası ADC değerleri ölçüldü. Çalışmaya 32 hasta dahil edilmiştir. Difüzyon MRG ile eşzamanlı olarak RECIST kriterlerine göre kitlenin en uzun boyutu esas alınarak KT sonrası kitle cevabı değerlendirildi. Çalışma prospektif olarak gerçekleştirildi. KT den 1 hafta önce ve 3. kür KT den 3 hafta sonra çekilen toraks MRG ve difüzyon MRG görüntüleri iş istasyonunda incelendi. Diffüzyon ağırlıklı görüntülerde b faktörü 50, 400, 800 sn/mm² olarak seçildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 63.8yıl ( ±8.45, 44-84) idi ve 31 hasta erkek ve 1 hasta kadın cinsiyetindeydi. Hastalardan 21 (%65.6)'i küçük hücreli dışı akciğer karsinomu tanısı alırken kalan 11 hasta küçük hücreli akciğer kanseri tanısı aldı. KHDAK tanısı alan hastalardan 11 i (%34.4) adenokanser, 9 u (%28.1) skuamöz hücreli kanser ve 1 (%3.1) hastada büyük hücreli kanser histopatoloji tanısı almıştı. Progresyon ve regresyon özelliğine bakılmaksızın kemoterapi öncesi ADCmean değeri 0.957 (±0.310) x 10ˉ³ iken kemoterapi sonrası ADCmean değeri 1,122 (±0.303) x 10ˉ³ olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.006). Progresyon ve regresyon özelliğine bakılmaksızın KHDAK grubunun kemoterapi öncesi ortalama ADC değeri 1.026 (±0.286) x 10ˉ³ iken kemoterapi sonrası ADC değerleri 1.266 (±0.297) x 10ˉ³ olup ADC değeri değişimi anlamlı bulunmuştur (p=0.044). Progresyon ve regresyon özelliğine bakılmaksızın KHAK tanısı alanlarda kemoterapi öncesi ortalama ADC değeri 0.825 (±0.325) x 10ˉ³ iken kemoterapi sonrası ortalama ADC değerleri 1.038(±0.311) x 10ˉ³ olarak saptandı. KT sonrası elde edilen ADC değerleri daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.046). Tedavi öncesi ortalama kitle boyutu 54.4mm (±23.6) iken kemoterapi sonrasında ortalama kitle boyutu 37.7 mm (±19.9) olarak hesaplanmıştır. Tartışma: Çalışmamızda kemoterapi sonrası ADC değerlerindeki değişim regresyon grubunda anlamlı düzeyde artış gösterdi. Bunula beraber progresyon grubunda ADC azalması regresyon grubu kadar yüksek düzeyde olmasada anlamlı olarak bulundu. Progresyon ve regresyon özelliğine bakılmaksızın KHDAK grubu ile KHAK grubunda ADC değişimlerinin istatistiksel olarak anlamlılığında belirgin farklılık görülmedi. Sırasıyla p değerleri 0.044 ve 0.046 bulundu. KHDAK grubunda ADC değişimi sadece skuamöz hücreli kanser grubunda anlamlı bulundu ve p değeri 0.028 hesaplandı. Adenokanser ve büyük hücreli grupta ADC değişimi anlamlı bulunmadı. TNM evresi arttıkça ADC değerinin azaldığı görüldü ancak gruplar arasında sadece N evresindeki değişim anlamlı bulundu. Bununla birlikte TNM evresinin belirlenmesinde difüzyon ve toraks MRG tetkikleri kullanılabilmektedir. iii Ancak yine de ADC'nin kemoterapi yanıtını değerlendirmedeki gerçek rolünü tespit etmek için çok merkezli daha geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Our study aims to determine the role of Diffusion MRG in evaluating the response of the bulk to chemotherapy in Stage III-IV Lung Cancer (Inoperable Lung Cancer). Materials and Methods: The ADC values of the patients, who were diagnosed with Stage III-IV Lung Cancer after CT between November 2015 -December 2016 before Chemotherapy (CTh) and after the 3 rd cure, were determined in the study. Thirty-two patients were included in the study . The response of the bulk was evaluated according to RECIST Criteria by taking the longest size of the bulk as basis simultaneously with Diffusion MRI. The study was conducted prospectively. The Thorax MRI and Diffusion MRI images taken 1 week before the CT and 3 weeks after the 3 rd Cure were examined in the work station. The b factor was taken as 50, 400, 800 sn / mm² in Diffusion-weighted images. Results: The average age of the patients was 63.8 years (±8.45, 44-84); 31 patients were male and 1 patient was female. 21 (65.6%) of the patients were diagnosed with Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC), and 11 of them were diagnosed with Small-Cell Lung Cancer (SCLC). 11 (34.4%) of those who were diagnosed with NSCLC were diagnosed with adeno-cancer, 9 (28.1%) were diagnosed with squamosal cell cancer and 1 (3.1%) was diagnosed with Large Cell Cancer Histopathology. Without considering the progression and regression status, the ADC-Mean value before chemotherapy was 0.957 (±0.310) x 10ˉ³; while the ADC-Mean value after chemotherapy became 1,122 (±0.303) x 10ˉ³, which is statistically significant (p=0.006). Without considering progression and regression status, the average ADC value of the NSCLC group was 1.026 (±0.286) x 10ˉ³, while the ADC values became 1.266 (±0.297) x 10ˉ³, and the ADC value change was found to be significant (p=0.044). Without considering the progression and regression status, the average ADC value before chemotherapy in those who were diagnosed with SCLC was 0.825 (±0.325) x 10ˉ³, while the average ADC values after the chemotherapy became 1.038 (±0.311) x 10ˉ³. The ADC values after the Chemotherapy were found to be higher and statistically significant (p=0.046). The average bulk size before the treatment was 54.4mm (±23.6), and it was measured as 37.7 mm (±19.9) after the treatment. Discussion: In our study, the change in the ADC values after chemotherapy increased at a significant level in the regression group. On the other hand, although the ADC decrease in the progression group was not as high as that of the regression group, it was found to be significant. Without considering the progression and regression status, no statistically significant difference was determined in the ADC change values of the NSCLC Group and SCLS Group. The p values were found as 0.044 and 0.046, respectively. The ADC change in the NSCLC Group was found to be significant only in the squamous-cell cancer group, and the p value was calculated as 0.028. The ADC change was not found to be significant in Adeno-cancer and large-cell group. As the TNM stage increased, it was observed that the ADC value v decreased; however, only the change in N stage was found to be significant between the groups. On the other hand, in determining the TNM stage, the diffusion and thorax MRG tests may be used. However, studies with wider series and multiple centers are needed in order to determine the actual role of ADC in the response to chemotherapy. Key Words: Inoperable lung cancer, treatment response, diffusion weighted MR imaging.