Erken doğum öngörüsünde uteroservikal açı ölçümünün bir ultrasonografi parametresi olarak prediktif değerinin incelenmesi
Evaluation of the predictive validity of uterocervical angle for preterm birth as A screening tool
- Tez No: 462645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GEDİKBAŞI, DR. HÜSEYİN KIYAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm doğum, uteroservikal açı, servikal uzunluk, Preterm labor, uterocervical angle, cervical length
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
AMAÇ: Preterm doğum günümüzde yenidoğan mortalite ve morbiditesinin en önemli sebebi olmayı sürdürmektedir. Erken tanı ve tedavi ile olumlu neonatal sonuçlar almak mümkündür. Bu sebeple çalışmamız preterm doğum öngörüsünde yeni bir ultrason parametresi olarak uteroservikal açı (UCA) ölçümünün etkinliğini incelemek üzerine kurgulanmıştır. YÖNTEM: Acil doğum servisimize sancı şikayeti ile başvuran 24-34. gebelik haftasında bulunan 82 tekiz gebe bu prospektif gözlemsel nitelikteki çalışmaya dahil edilmiştir. Her bir gebenin yaş, son adet tarihi, gebelik haftası, gravida, parite, abortus, preterm doğum öyküsü, geçirilmiş servikal cerrahi, vücut kitle indeksi, kronik hastalık varlığı, sigara kullanımı sorgulanmış, Bishop Skoru hesaplanmış, transvajinal ultrason ile servikal uzunluk ölçümü ve UCA ölçümü optimal şartlarda yapılmıştır. Hastalar gözlem, tetkik ve tedavi sürecinin sonunda taburcu edilmiş, doğum sonrasında ise gebelik haftası, doğum şekli, yenidoğanın doğum kilosu, cinsiyeti ve yoğun bakım ihtiyacı sorgulanmıştır. BULGULAR: Etyolojik faktörlerden yalnız multiparite ve abortus öyküsü preterm doğum yapan gebelerde anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. UCA ölçümleri için kesim noktası 80,5 olarak saptanmıştır. 37. gebelik haftası öncesi doğum yapan kadınlarda UCA'nın >80,5 derece olma oranı %75'tir ve term doğum yapanlara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. (p=0,007) Bu nokta için UCA duyarlılığı %75, seçiciliği %58, pozitif kestirim değeri %53 ve negatif kestirim değeri %77'dir. SONUÇ: Bulgularımız ışığında 80,5 derecenin üzerinde uteroservikal açı ölçümü 37 hafta öncesi doğumlar için yüksek bir risk öngörmektedir ve servikal uzunluk ölçümü ve Bishop skorlamasından daha yüksek bir tanısal performans ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: Today preterm labor is still one of the major causes of newborn's mortality and morbidity. It is possible to achieve better neonatal results with early prognosis and treatment. That is the reason why we designed this study on uteroservical angle (UCA) as a new ultrasound screening tool in prediction of preterm labor. METHODS: In this prospective cohort study 82 pregnant women with singleton gestations between 24 and 34. gestational weeks who had uterine contractions were included. Age, last menstrual period, gestational week, gravidity, parity, history of abortion, preterm labor and cervical surgery, body mass index, chronical diseases, smoking habit were asked, Bishop Score, cervical length and UCA, meassured on transvaginal ultrasound, were noted down. Women were discharged after observation, investigation and treatment. After birth they were asked questions about the gestational week at labor, the type of birth, sex, birthweight and intensive care need of the newborn. RESULTS: Multiparity and history of abortion were detected more in women who went through preterm labor and it is statistically significant. Other ethiological factors were not found significantly related with preterm labor. For UCA cut off rate was 80,5 degrees. 75 percent of the women who gave birth before 37 weeks had higher UCA than 80,5 degrees and it was statistically significant. (p=0,007) At this point sensitivity of UCA is %75, spesifity of UCA % 58, positive predictive value of UCA is %53, negative predictive value is %77. CONCLUSION: As a result UCA>80,5 degrees strongly predicts preterm labor and its diagnostic performance is higher than Bishop's scoring and cervical length.