Hemşirelerde meslektaş dayanışmasının örgütsel iklim üzerine etkisi
The effect of colleague solidarity on organizational climate among the nurses
- Tez No: 462689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, meslektaş dayanışması, örgütsel iklim, Colleague solidarity, nursing, organizational climate
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Hemşirelerde Meslektaş Dayanışmasının Örgütsel İklim Üzerine Etkisi Amaç: Bu araştırma, hemşirelerde meslektaş dayanışmasının örgütsel iklim üzerine etkisini incelemek amacıyla kesitsel, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma, Şubat 2014- Eylül 2014 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 333 hemşire üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Hemşirelikte Meslektaş Dayanışması Ölçeği, Örgütsel İklim Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri toplamadan önce çalışmada kullanılan ölçekleri geliştiren araştırmacıların izni, etik kurul onayı ve kurum izni alınmıştır. Toplanan veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve verilerin değerlendirilmesinde de Cronbach alfa katsayısı, frekans ve yüzde dağılımı, pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin çalıştıkları kurumuna ilişkin örgütsel iklim algıları orta düzeydedir. Alt boyutlarda ise hemşireler kurumu orta düzeyde bir ekip çalışmasına ve bürokratik yapıya sahip, stres düzeyini ortalamanın üzerinde, iletişim düzeyi ise ortalamanın altında değerlendirmiştir. Hemşirelerin kendi aralarındaki meslektaş dayanışması düzeyini ise daha yüksek algıladıkları ve dayanışma ile ilgili olumsuz düşünce düzeylerinin düşük olduğu, en fazla duygusal dayanışma içinde oldukları ortaya çıkmıştır. Hemşirelerde meslektaş dayanışması ile örgütsel iklim arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Meslektaş dayanışmasının örgütsel iklim boyutlarından örgüte bağlılık, ekip çalışması, destekleyici iklim, stres, olumsuz etkileşim, insan ilişkileri, iş doyumu, hiyerarşi, iletişim ve yenilikçi iklim üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Colleague Solıdarıty on Organızatıonal Clımate Among the Nurses Objective: This research was carried out by cross-sectional, descriptive and relational way, in order to examine the effect of colleague solidarity on organizational climate among the nurses. Materials and methods: This study was performed on 333 nurses who accepted to join this research and worked in Karadeniz Technical University Farabi Hospital between February 2014 - September 2014. Data of the study was collected by using Personal Information Form, Colleague Solidarity Scale for Nurses, Organizational Climate Scale. Before collecting data, the permit of researchers who explored the scales used in this study, the ethics committee approval and the institutional permit were obtained. The collecteddatas were computerized and to evaluate the collected datas; Cronbach's α coefficient, frequency and percentage distribution, Pearson product-moment correlation coefficient, simple linear regression analysis were used. Results: The organizational climate perceptions of the institution which the nurses work were detected as intermediate level. At lower levels, organizational climate perceptions had teamworks and bureaucratic structure at intermediate level, at stress level was on average, communication level was below the average were evaluted. This study showed that the nurses perceived at higher level on colleague solidarity among themselves, the levels of negative thought about solidarity were low, and most of them were in emotional solidarity. There was identifieda relationship between the colleague solidarity nurses and the organizational climate. Conclusion: We have determined that colleague solidarity is effective on organizational commitment, teamwork, supportive climate, stress, negative interaction, human relations, job satisfaction, hierarchy, communicative and innovative climate; among organizational climate dimensions.