Hemşirelerde meslektaş dayanışması ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Colleague solidarity in nursing and investigation of affecting factors
  1. Tez No: 717370
  2. Yazar: BURAK ÖZYILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN BABAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelerde meslektaş dayanışması, Mesleki dayanışma, Hemşire, Örgütsel bağlılık, Colleague solidarity in nurses, professional solidarity, nurse, organizational commitment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Araştırma hemşirelerin meslektaş dayanışmasını etkileyen sosyodemografik faktörleri belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Veriler, Uslusoy tarafından geliştirilen Hemşirelerde Meslektaş Dayanışması Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik soruları içeren online anket şeklinde hazırlanmış olup, sosyal medya üzerinden 162 katılımcı ile veri toplama işlemi tamamlanmıştır. Araştırma bulgularında 18-25 yaş arası kişilerin ileri yaşlara göre daha fazla duygusal ve akademik dayanışma içerisinde oldukları saptanmıştır. 21 yıl ve üzeri çalışanların 1-5 yıl çalışanlara göre daha yüksek dayanışma puanına sahip oldukları görülmüştür. Kadınların erkeklere göre akademik dayanışması daha yüksek bulunmuştur. Kurum desteği ile sertifika programına katılanların dayanışmaya ilişkin olumsuz düşünceleri daha düşüktür. Öğrenim düzeyi, çalışma şekli, mesleki örgüte üye olma gibi değişkenlerin etkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Genç hemşirelerde oryantasyonda ve işe başladıktan sonraki dönemlerde kurum içi eğitimler ile meslektaş dayanışmasının önemi vurgulanması, akademik faaliyetler gerek manevi gerek maddi ödüllerle desteklenirken dayanışma göz önünde bulundurularak planlama yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to determine the sociodemographic factors affecting the colleague solidarity of nurses.. The research is a cross-sectional and descriptive study. The data were prepared in the form of the Colleague Solidarity Scale in Nurses developed by Uslusoy and an online questionnaire containing sociodemographic questions prepared by the researcher, and data collection was completed with 162 participants via social media. In the research findings, it has been determined that people between the ages of 18-25 are more in emotional and academic solidarity than older people. It has been observed that employees who work for 21 years and over have higher solidarity scores than those who work for 1-5 years. Academic solidarity of women was higher than men. Those who participated in the certificate program with the support of the institution had less negative thoughts about solidarity. It has been concluded that variables such as education level, working style, being a member of a professional organization are not effective. It is recommended to emphasize the importance of colleague cooperation with in-house trainings in the orientation and periods after young nurses start to work, and to plan by considering solidarity while supporting academic activities with both moral and material rewards.