Sağlık hizmetleri kuruluşunda sosyal medya kullanımı ve algılama hizmet kalite ilişkisi
Social media usage and perceived service quality relations in the health services institutions
  1. Tez No: 463134
  2. Yazar: HATİCE AHITÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR ÖZYER AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Ağızdan Ağıza İletişim, Algılanan Hizmet Kalitesi, Healthcare Services, Word-of-Mouth communication, Service Quality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çağımızın en önemli gelişmesi olarak bilinen bilgi teknolojileri ve özellikle internet kullanımı her alanda olumlu etkisini göstermiştir. Küresel işletmeler bilgi teknolojilerinin önemini kavramış ve bu alanda yatırımlarını gerçekleştirmişlerdir. Hizmet işletmeleri de iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmaktadır. İletişim teknolojilerinin bu denli hızlı gelişmesi ve tüketicilerin her alanda bu hizmeti kullanır olması işletmelerin dikkatini çekmektedir. Hizmet işletmelerinden olan sağlık işletmeleri de iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmaktadırlar. Diğer taraftan ağızdan ağıza iletişim pazarlama faaliyetlerinin en etkin yöntemlerinden birisi olarak bilinmektedir. Bu faaliyetler günümüzde elektronik ortamda daha etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada sağlık hizmetleri kuruluşlarında sosyal medya da iletişimin boyutlarını belirlemek ve bu uygulamaların sağlık kuruluşlarında algılanan hizmet kalitesine etki düzeyini araştırmaktır. Bu anlamda literatür çalışmasının yanı sıra algılanan hizmet kalitesi ve sosyal medya olmak üzere iki ölçek kullanılmış ve elde edilen veriler SPSS istatistiksel analiz programında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Information technologies known as the most important development of our era and especially, the use of the internet has shown its positive effect in all fields. The global organizations have understood the importance of the information technologies and made their investments in this field. The service organizations have also been using the information technologies actively. Such a rapid improvement of the information technology and the use of the consumers that service in every field attract the organization's attention. The healthcare organizations which are one of the service organizations use actively the information technologies. On the other hand, word of mouth communication is known as one of the most important methods of marketing activities. These activities are now being used more effectively in the electronic environment. This study is determining the dimensions of the electronic word of mouth communication in the healthcare organizations and is searching the effect levels of these applications to the service quality in the healthcare organizations. In this sense, two different scales have been used as the service quality scale and the social media scale besides the literature research. The data found has been analyzed in the statistical analysis program entitled SPSS.