Fen bilgisi öğretmen adaylarının sorumlu araştırma ve yenilik hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi
Assessment of preservice science and technology teachers' views towards responsible research and innovation
- Tez No: 463360
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÇAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sorumlu Araştırma ve Yenilik, bilim, toplum, fen bilgisi öğretmen adayları, Responsible Research and Innovation, science, society, preservice science teachers
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Avrupa Birliği bilimsel süreçlerin ve yeni geliştirilen teknolojik ürünlerin toplumun anlayabileceği biçimlerde paylaşılması konusu üzerinde önemle durmaktadır. Bu nedenle bilim insanları ve toplum arasında etkili iletişim mekanizmalarının kurulması üzerine politika geliştirmeye çalışmaktadır. Bu süreçler sonucunda toplumda daha fazla bilimsel ve teknolojik okuryazar bireylerin yetişeceğini, bu yolla bilim ve toplum arasında zengin bir diyalog ve aktif işbirliği kurulabileceğini öngörmektedir. Avrupa Komisyonu bu amaçla bilim ve Avrupa toplumu arasında“Sorumlu Araştırma ve Yenilik”(SAY) yaklaşımıyla birlikte güçlü bağlar oluşturmayı hedeflemektedir. Ülkemizin bilimsel ve teknolojik gelişiminde önemli roller oynayacak öğrencilerin yetiştirilmesinde önemli görevler üstlenen öğretmenler ve bu öğretmenlerin yetiştirilmesinde Sorumlu Araştırma ve Yenilik yaklaşımının incelenmesi, öğretmen adaylarının bu yaklaşım konusunda görüşlerinin değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Bu amaçla Sorumlu Araştırma ve Yenilik yaklaşımının tematik elemanları gözetilerek bir anket geliştirilmiş ve bu anket Ege Bölgesinde bulunan 5 farklı üniversitenin Fen Bilgisi öğretmenliği programında öğrenim gören 270 öğretmen adayına uygulanmıştır. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş ve SAY'ın tematik elemanlarının puanları hesaplanarak katılımcıların görüşleri tematik elemanlara göre yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda Fen Bilgisi öğretmen adaylarının SAY'a ilişkin olumlu görüşlere sahip olduğu, elde edilen veriler Fen Bilgisi öğretmen adaylarının SAY yaklaşımına kolaylıkla adapte olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
European Union has been putting emphasis on sharing of scientific process and recently developed technological products in a manner that society would comprehend clearly. Thus, policies with regard to creating effective interaction mechanism between scientists and society are considered to be essential. It is anticipated that a dynamic cooperation and enhanced dialogue of science and society can be provided and more scientifically literate individuals can be integrated to societies by the help of these policies. By this purpose, European Commission aimed to create strong connections between science and European society within the context of Responsible Research and Innovation (RRI) approach. Examining of this approach in training teachers and finding out preservice teachers' views toward the approach are essential. Therefore, in this study a survey was developed regarding the dimensions of RRI and carried out for 270 Science and Technology preservice teachers studying at 5 different universities in the Aegean Region of Turkey. Data obtained were analyzed by using SPSS statistics program and participants' views were commented to the extent grouped themes whose items were estimated. According to data obtained it was revealed that Science and Technology preservice teachers had positive views towards RRI and they can easily adapt to RRI approach.