An analysis of female representation and nouveau roman movement in The Driver's Seat
Sürücü Koltuğu kitabı'nda kadın temsili ve yeni roman incelemesi
  1. Tez No: 463390
  2. Yazar: OYA GÜRKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANSU ÖZGE ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Muriel Spark, Yeni Roman, Abjeksiyon, Julia Kristeva, Anima, Animus, Muriel Spark, Nouveau Roman, Abjection, Julia Kristeva, Anima, Animus
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma Muriel Spark‟ın postmodern sanatının özelliklerini ve hayatı boyunca yaşadığı deneyimlerin eserlerine yansımalarını ortaya koymaktadır. Bu çalışma aynı zamanda The Driver's Seat isimli kitabında kullanılan yeni roman hakkında da bilgi vermektedir. Yeni Roman ya da Nouveau Roman ellinin ortaları ile altmışların başlarında kendini gösteren Fransız edebiyat akımına göndermede bulunur. Nouveau Roman akımının öncüsü olan Alain Robbe Grillet Pour un Nouveau Roman adlı kitabında birçok sayıda eser yayınlamıştır. (1963). Romanın klişeleşmiş taraflarını reddeder ve birçok genç romancıyı da konuya, anlatıma, fikirlere, karakterlere olan bakış açılarınıda gelenekçi bulur. The Driver's Seat yeni roman akımının özelikleri göz önünde bulundurularak tartışılacak ve aynı zamanda eserde kadın temsili de incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the characteristics of Muriel Spark‟s postmodernist art and how her experiences reflected to her writings. This study also gives information about Nouveau Roman applied to her book The Driver's Seat. The New Novel or Nouveau Roman refers to a movement in French literature that thrived in the midfifties and early sixties. Alain Robbe Grillet, the writer of the Nouveau Roman, published a series of essays in Pour un Nouveau Roman (1963). He rejects many of the conventional features of the novel and reckons many earlier novelists as oldfashioned in their focus on plot, narrative, ideas and character. The Driver's Seat will be analyzed considering the structure of Nouveau Roman and female presentation.