Üniversitelerde stratejik planlama: Trakya Bölgesindeki üniversitelerin stratejik planlarının karşılaştırılması
Strategic planning in universities: Comparison of strategic plans of universities in Thrace Region
- Tez No: 463391
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. KORHAN ARUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, İşletme, Education and Training, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Plan, Stratejik Plan, Üniversite, Plan, Strategic Plan, University
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Kurumlar değişik nedenler ile birçok plan oluşturur. Özellikle geleceği daha net görebilmek ve varlıklarını devam ettirebilmek için stratejik plan hazırlama yoluna girerler. Ayrıca küreselleşmenin etkisiyle yaşanan değişimler, rekabetin çeşitlendiği ve hızlandığı bir ortamda daha planlı ve yeni gelişmelere karşı daha hazırlıklı olma ihtiyacını da gündeme getirmiştir. Bu ihtiyaçlar üniversitelerde de değişim arayışlarına yol açmış ve etkinlik, verimlilik, hesap verebilirlik, şeffaflık, katılımcılık gibi kavramlara odaklanan stratejik planlama yaklaşımının gündeme gelmesine neden olmuştur. Stratejik planlama ile üniversiteler var olan durumlarını görme, geleceğe yönelik amaçlar ve hedefler belirleme, bunları maliyetlendirme ile stratejik planın yıllar içindeki durumunu izleme ve değerlendirme olanağı bulmuşlardır. Çalışmada, stratejik planın önemi vurgulanarak üniversitelerdeki stratejik planlama süreci irdelenmiş olup örnek olarak Trakya bölgesindeki dört üniversitenin stratejik planı ele alınmıştır. Ele alınan bu dört üniversitenin stratejik planları karşılaştırılarak“Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu”ve“Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”doğrultusunda stratejik planların hazırlanıp hazırlanmadığı çeşitli tablolar yardımıyla incelenmiştir. Stratejik planın üniversitelerde uygulanma aşamasında neler yaşandığını öğrenmek için ise anket çalışması gerçekleştirilmiştir.Dört üniversitenin stratejik planı karşılaştırıldığında, ilgili üniversitelerin stratejik planlarında bazı eksiklikler olmakla birlikte genel hatlarıyla ilgili mevzuatlara uygun hazırladıkları görülmüştür. Ayrıca anket sonuçlarından elde edilen neticelere göre de; stratejik planın kurum personelince benimsenme oranının düşük olduğu ve yasal zorunluluk gereği hazırlandığı oranın yüksek olduğu gibi bir takım bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Institutions make up a lot of plans for several reasons. They resort to prepare a strategic plan, especially in order to be able to see the future more clearly and to continue their existence. Besides, the changes encountered under the influence of globalization brought up the need for being more planned and more prepared for new developments in an environment in which rivalry was diversified and accelerated. These needs caused to search for change also in universities, and caused strategic planning approaches that focused on the concepts like effectiveness, efficiency, accountability, transparency and participation to be brought up. By strategic planning, universities found the chance for seeing their present situation, defining and pricing prudential aims and objectives, and monitoring and evaluating of the situation of the strategic plan within years. In the study, the importance of strategic plan was emphasized, the process of strategic planning in universities was examined, and the strategic plans of the four universities in the Thrace Region was addressed as an example. The addressed strategic plans of the four universities was compared, and with the help of several tables it was examined whether the strategic plans was prepared in accordance with the“Guide for Strategic Planning for Public Administration”and the“Regulations on Procedures and Principles Regarding Strategic Planning in Public Administration”. Also a questionnaire study was realized to find out what happened at the application stage of the strategic plan in the universities. When the strategic plans of the four university was compared, concerned universities was seen to have prepared their strategic plans in compliance with the relevant legislation in general terms as well as there were some deficiencies in their strategic plans. In addition, according to the outcomes derived from the survey results, some findings were attained such that the adoption rate of the strategic plan by the institution's personnel was low and its rate of preparation was high by the legal obligation.