Medya işletmeciliğinde yaşanan yapısal ve yönetsel değişimlerin medya profesyonellerinin çalışma ilişkilerine etkisi: Haber siteleri örneğinde bir alan araştırması
Influence of structural and managarial changes in media management on working relationships of media professionals: A case of study on news websites
  1. Tez No: 463481
  2. Yazar: İPEK KUMCUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM GÜRCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Journalism, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni medya, Medya işletmeciliği, Medya profesyonelleri, Çalışma ilişkileri, Medyada çalışma hayatı, New media, media management, media professionals, working relationship, working life in media
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 428
Özet
Bu çalışmanın amacı; medya işletmeciliğinde yaşanan yapısal ve yönetsel değişimlerin medya profesyonellerinin çalışma ilişkilerine etkisini, haber siteleri örneği çerçevesinde incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, çalışma kümesini oluşturan 12 medya profesyoneli ile yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve görüşme yöntemini desteklemek için gözlem temelli alan araştırması yapılmıştır. Nitel araştırma desenlerinden olgubilime dayandırılarak gerçekleştirilen araştırma sonucunda elde edilen veriler, betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleriyle çözümlenerek yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, medya profesyonellerinin çalışma alanı olan haber kavramının değiştiği, bunun da medya profesyoneli kimliğini dönüştürmeye başladığı ve yayın sürecini esnekleştirdiği ortaya çıkmıştır. Çalışmada ayrıca, gelir modellerinin farklılaşmaya başladığı bu yeni medya ikliminin, örgüt yapısını ve çalışma koşullarını da etkilediği vurgulanmıştır. Son olarak ise 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun, medya işletmeciliğinde yaşanan yapısal ve yönetsel değişimlerin medya profesyonellerinin çalışma ilişkilerine yansımalarını düzenlemede yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the influence of structural and managerial changes in media management on media professionals within the framework of news websites. In line with this purpose, semi-structured in-depth interviews were held with the study group of 12 media professionals, and to support the interview method, observation-based field research was conducted. The research data collected in the study based on the qualitative research design of phenomenology were analyzed with descriptive and content analysis methods. The results revealed that the concept of news, which constitutes the study case of media professionals, changed and that the change started transforming the identity of a media professional and made the publication process flexible. In the study, it was pointed out that this media climate, which diversified income models, also influenced the organizational structure and the working conditions. Lastly, it was concluded that the law of“Regulation of Relationships between Employers and Employees in Press”(Number 5953) was not efficient enough to regulate the reflections of the structural and managerial changes in media management upon working relations of media professionals.