Midyat bağ alanlarında salkım güvesi [Lobesia botranaden.&Schif.(Lepidoptera:Tortricidae)]'ne karşı biyopestisitlerın ve karışımlarının etkinliğinin araştırılması
Investigation of effectiveness of some biopesticides and their combinations against european grapevine moth, [Lobesia botranaden.&Schif.(Lepidoptera:Tortricidae)] in Midyat
  1. Tez No: 463781
  2. Yazar: FUAT ARGIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ ATLIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Azadirachtin, Bacillus thuringiensis, Biyopestisit, Lobesia botrana, Azadirachtin, B. thuringiensis.Biopesticide, Lobesia botrana
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Mardin ili Midyat ilçesinde on iki yaşındaki bağ alanında yürütülen bu çalışmada salkım güvesi, [Lobesia botrana Den.&Schif.(Lepıdoptera:Tortrıcıdae)]'ya karşı Bacillus thuringiensis etkili maddeli iki biyopreparat ile Azadirachtin etkili maddeli bir biyopreparatın tek başlarına tavsiye dozlarında ve karışımlar şeklinde farklı dozlarda etkililikleri araştırılmıştır. Pozitif kontrol olarak herhangi bir ilaçlama yoluna gidilmemiştir. Çalışma kapsamında zararlının birinci, ikinci ve üçüncü dölüne karşı ilaçlama yapılmış, ilaçlamalardan sonra salkım bulaşıklık oranı, salkımda zarar görmüş dane sayısı ile biyopestisitlerin etki oranı (%) belirlenmiştir. Çalışma sonucunda tek başına kullanılan B. thuringiensis etken maddeli biyopestisitlerin Azadirachtin etken maddeli biyopestisit ile B. Thuringiensis+Azadirachtin karışımlarından daha etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to determine effectiveness of two Bacillus thuringiensis and one Azadirachtin based biopesticides and their combinations (Bacillus thuringiensis + Azadirachtin) against european grapevine moth, [Lobesia botrana Den.&Schif.(Tepıdoptera:Lortrıcıdae)]in twelve years old vineyard in Midyat County of Mardin. Biopesticides were used at recommended doses individually and in different doses with their combinations. No application was done as positive control. Biopesticides were applied against first, second and third generation of the pest, and pest-infested grape bunch, the number of damaged grapes, and efficiency rate of biopesticides were obtained after appications. At the and of the study, it was found thatBacillus thuringiensis based biopesticides used individually were more efficient than Azadirachtin based biopesticide used individualy, and all combinations of Bacillus thuringiensis + Azadirachtin.