Artroskopi ve inguinal herni cerrahisinde unilateral ve bilateral spinal anestezi uygulamalarında holterdeki qtc değişikliklerinin karşılaştırılması
Comparison of holterdenter qtc changes in unilateral vs bilateral spinal anesthesia applications in arthroscopy and inguinal hernial surgery
- Tez No: 463943
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCER ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, Bilateral, Unilateral, Holter, EKG, spinal anesthesia, unilateral, bilateral, holter, ECG
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Son yıllarda,“unilateral spinal anestezi yöntemi”giderek daha popüler olmuştur. Bu yöntem, anestezi gerektiren bölgedeki motor blok ve duyusal blok ile sınırlayıcı yan etki insidansını ve gerekli anestetik madde miktarını azaltmaktadır. Amaç: Bu çalışmanın amacı unilateral spinal anestezi uygulayarak riskli hastalarda kardiyovasküler sistemdeki olumsuz etkileri en aza indirmek ya da ortadan kaldırmaktır. Yöntem: Artroskopi ve inguinal herni cerrahilerinde toplamda 40 hastaya rastgele geliş sırasına göre bilateral ve unilateral spinal anestezi uygulandı.Lokal anesteziğin intratekal olarak verilmesi sonrasındaki 1.dk 'da ve 3.,5.,15.dk'larda ve ardından cerrahi başladığından itibaren 1.,3.,5.,15.dk ve ardışık gelen 10'ar dk.lık sürelerde 30 sn süren holter EKG kaydı alındı.Hastaların hemodinamik parametreleri SAB, DAB, OAB, ve spO2 ,kalp atım hızları kaydedildi. Düzeltilmiş QTc değerleri hesaplandı. Bulgular: Grupların sosyodemografik, antropometrik ve preoperatif klinik karakteristikleri arasında fark yoktu (tüm karşılaştırmalar için p>0.05). Kalp hızı cerrahi 25.dk da her iki grup arasında anlamlı fark saptandı (p=0,046). Kalp hızı cerrahi 35.dk da her iki grup arasında anlamlı fark saptandı.(p=0,021). Bazett 'e göre hesaplanmış QTc 'nin basal değerlerde bilateral ve unilateral gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,233). Fridericia'e göre hesaplanmış QTc'nin basal değerlerde bilateral ve unilateral gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. (pbaş=0,704) Framingham 'a göre hesaplanmış QTc 'nin basal değerlerde bilateral ve unilateral gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. (pbaş=0,569). Bazett'a göre 1.dk larda QTc değerlerinde bazal değerlere göre uzama tespit edildi.(ps1bazett=0,014) Fridericia ve Framingham'a göre 1.dk'larda anlamlı uzama tespit edilmedi (p>0.05). Sonuç: Bizim sonuçlarımız, unilateral spinal anestezi uygulanan hastalarda EKG'de QT'yi daha az uzattığı sonucunu elde ettik.
Özet (Çeviri)
In recent years, the“unilateral spinal anesthesia method”has become increasingly popular. This method reduces the incidence of limiting side effects and the amount of anesthetic agent required by the motor block and sensory block in the area requiring anesthesia. Aim: The aim of this study is to remove unfavorable effects in the cardiovascular system in the most risky patients by performing unilateral spinal anesthesia. Method: A total of 40 patients underwent arthroscopy and inguinal hernia surgery with bilateral and unilateral spinal anesthesia according to the order of randomization. Intrathecal administration of local anesthesia was done at 1 min and at 3rd, 5th, 15th minutes and then 1st, 3rd, 5th, 15th minute and successive 10th minute 30 sec continuous holter ECG recording was taken. Hemodynamic parameters SAB, DAB, OAB, and spO2, heart rate rates were recorded. Corrected QTc values are calculated. Results: The sociodemographic, anthropometric and preoperative clinical characteristics of the groups were not different (p> 0.05 for all comparisons). Heart rate was significantly different between the two groups at 25 min (p = 0.046). Heart rate surgery was significantly different between the two groups at 35 min (p = 0.021).The basal values of QTc calculated according to Bazett were not significantly different between bilateral and unilateral groups (P = 0.233). The basal values of QTc calculated according to Fridericia were not significantly different between bilateral and unilateral groups (PBas = 0.704). The basal values of QTc calculated according to Framingham were not significantly different between bilateral and unilateral groups. (PBas = 0.569). According to Bazett, QTc values in the first minute were found to be prolonged with respect to the basal values (ps1bazett = 0.014) According to Fridericia and Framingham, no significant prolongation was noted in the first minute (p> 0.05). Conclusion: Our results show that, in patients undergoing unilateral spinal anesthesia, the result of QT is less prolonged on ECG.