İskemik inmeli hastalarda hematolojik parametreler risk faktörü olabilir mi?
Is hematologic parameters risk factors in ischemic stroke patients?
  1. Tez No: 464015
  2. Yazar: AYŞE SADIKA AKYOL
  3. Danışmanlar: UZMAN AKKAN AVCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, TOAST, Banford, MPV, RDW, Banford, Ischemic Stroke, MPV, RDW, TOAST
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET İskemik İnmeli Hastalarda Hematolojik Parametreler Risk Faktörü Olabilir Mi? Giriş ve Amaç: İskemik inme, mortalite ve morbiditesi yüksek, acil servis ünitelerine sık başvuran hasta grubunu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, iskemik inme geçiren hastaların TOAST ve BANFORD sınıflaması kullanılarak risk gruplarını belirlemek, eritrosit hacmi dağılımı (RDW) ve trombosit dağılım hacmi (MPV) ile mortalite arasında ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01.07.2014-30.06.2016 tarihleri arasında Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis'e başvuran ve WHO kriterlerine göre iskemik inme tanısı alan, 18 yaş üzeri olan, dosya verilerine eksiksiz ulaşılan ve hastaneye yatırılan tüm hastalar dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 404 hasta dahil edildi. Hastaların % 53,2'si (n=215) erkek, % 46,8'i (n=189) kadındı. Hastaların yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde en büyük oranı % 57,7 (n=233) ile 65 yaş üstü grubun aldığı görüldü. Hastalar, TOAST ve Banford sınıflamasına göre gruplandırıldı. Hastaların TOAST sınıflamasına göre MPV ve RDW değerleri, sırasıyla az riskli grupta 8,3±1,6, 15,7±2,3, riskli grupta ise 8,0±1,5, 16,0±2,4 (p=0,096, p=0,054) olarak saptandı. Hastaların Banford sınıflamasına göre MPV ve RDW değerleri, sırasıyla az riskli grupta 7,9±1,5, 15,8±1,5, riskli grupta ise 8,2±1,6, 15,9±2,6 (p=0,167, p=0,943) olarak saptandı. Sonuç: İskemik inme tanılı hastaların acil servis yönetiminde mortaliteyi tahmin etmede hematolojik parametrelerin kullanılabilirliğini araştıran güncel araştırmalar mevcuttur. Bu çalışmamızda elde ettiğimiz veriler ışığında hematolojik parametrelerin, özellikle MPV ve RDW değerlerinin kullanım etkinliğinin uygun olmadığı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: Patients with ischemic stroke who attends emergency departments frequently and have high mortality and morbidity. Purpose of this study is to determine risk groups of ischemic stroke patients by using TOAST and Banford classifications and search whether is there a relationship between red cell distribution width (RDW), mean platelet volume (MPV) and mortality. Materials and Methods: We included patients older than 18 years old and who attended Adana Numune Research and Trainig Hospital Emergency Department throughout two years between 01.07.2014-30.06.2016, hospitalized with a diagnose of ischemic stroke according to WHO criterias and whose file datas can be reached completely. Results: We included 404 patients this study. In our study 53.2% (n=215) of all cases were male, 46.8% (n=189) were female. When we look patients age distribution range the biggest group was over 65 years group with 57.7% (n=233) rate. Patients were groupped according to TOAST and Banford classification. MPV and RDW values of patients according to TOAST classification were low risk group 8.3±1.6, 15.7±2.3 and high risk group 8.0±1.5, 16.0±2.4 (p=0,096, p=0,054) respectively. MPV and RDW values were 7.9±1.5, 15.8±2.1 and 8.2±1.6, 15.9±2.6 (p=0,167, p=0,943) respectively in low risk group and high risk group according to Banford classification of patients. Conclusion: There are current studies investigating the utility of hematologic parameters in predicting mortality in emergency department management of patients with ischemic stroke. In our study in the light of foregoing datas we thougt that the efficacy of hematological parameters, especially the MPV and RDW values is not appropriate.