İskemik inme tanılı hastalarda hematolojik parametlerle skorlama sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of hematological parameters and scoring systems in patients with a diagnosis of ischemic stroke
  1. Tez No: 646824
  2. Yazar: ŞADİ İREM BALIKCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL ALTINBİLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, NIHSS, Nötrofil/Lenfosit oranı, Ischemic, stroke, Notrophil-Platelet Ratio, NIHSS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: Akut iskemik inme, mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenleri arasındadır. Bu çalışmada, kolay ulaşılabilir, ucuz ve hızlı bir test olan tam kan sayımı parametreleri ile iskemik inmenin şiddetinin ilişkisini çeşitli skorlama sistemleri ile değerlendirilerek araştırmak amaçlanmıştır. Materyal Metod: Bu çalışma, retrospektif -arşiv taraması çalışması-olarak düzenlendi. 01 Eylül 2018 – 31 Eylül 2019 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvurup iskemik inme tanısı alan verilerine eksiksiz ulaşılan hastalar arasında çalışıldı. Hastaların demografik bulguları, tam kan sayımı parametreleri, görüntüleme testleri, acil serviste uygulanan tedavi, NIHSS, TOAST ve BAMFORD skorları not edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 315 iskemik inmeli hastanın yaş ortalaması 69,90±14,0 olarak hesaplandı. Hastaların 179'u (%56,8) erkek, 136'sı (%43,2) kadındı. Hastalar uygulanan tedavi yönünden en sık 255'i (%81) medikal (asetilsalisilik asit 300 mg + düşük molekül ağırlıklı heparin 6000 IU), ikinci sıklıkta tPA 37 hasta (%11,7) tedavisi uygulandı. Hastaların acil servise başvuru NIHSS ortalaması 6,4±4,5, hastaneden taburculuk NIHSS ortalaması 4,2±4,4 olarak anlamlı değişim saptandı. MPW değeri 308 (%97,8) anlamlı olarak yüksekti. Nötrofil/Lenfosit oranı 3,9±4,0 olarak hesaplandı. Araştırma grubunda bir aylık ölüm oranı 5 (%1,6) iken, 300 (%95,2) hasta taburcu olarak bulundu. Hastaların hospitalizasyon süresi 14,3±12,6 gündü. Geliş NIHSS orta-ağır olan grupta MPV ve PLR değeri hasta oranı geliş NIHSS hafif olan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti (p ˂ 0.05). TOAST ve BAMFORD sınıflamalarına göre acil servis başvuru, hastaneden çıkış NIHSS değişim miktarı, NLR ve PLR anlamlı farklılık göstermemiştir (p ˃ 0.05). Acil servis başvurusu NIHSS ile hastaneden çıkış NIHSS düşüşü olan ve olmayan grupta hastaların yaşı, cinsiyet dağılımı, hastanede kalış süresi exitus, anlamlı farklılık göstermemiştir (p ˃ 0.05). Çalışmamızda trombektomi+tPA grubunda NIHSS değişimi trombektomi, tPA, medikal tedavi grubundan anlamlı olarak daha yüksekti Sonuç: Sonuç olarak NIHSS, MPV ve PLR değerleri yüksek olan iskemik inmeli hastalarda inmeden etkilenen alanın daha geniş olduğu gözlenmiştir. Skorlama sistemlerinden NIHHS skorunun TOAST ve BAMFORD skorları ile anlamlı ilişkisi olmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acute ischemic stroke is among the leading causes of mortality and morbidity. In this study, it was aimed to investigate the relationship between complete blood count parameters, which is an easily accessible, cheap and rapid test, and the severity of ischemic stroke by evaluating them with various scoring systems. Materials (Patients) and Methods: This study, which was organized as a retrospective, archive screening study, was studied among patients who applied to Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Emergency Service between September 01, 2018 and September 31, 2019 and were diagnosed with ischemic stroke and whose data were fully accessible. Demographic findings, complete blood count parameters, imaging tests, treatment applied in the emergency department, TOAST, BAMFORD scores and NIHSS of the patients were noted. Results: The mean age of 315 patients with ischemic stroke included in the study was calculated as 69.90 ± 14.0 years. 179 (56.8%) of the patients were male and 136 (43.2%) were female. In terms of the treatment applied to the patients, the most common treatment was 255 (81%) medical (acetylsalicylic acid 300 mg + low molecular weight heparin 6000 IU), followed by tPA 37 patients (11.7%). The mean NIHSS of the patients admitted to the emergency department was 6.4 ± 4.5, and the mean NIHSS discharge from the hospital was 4.2 ± 4.4. MPV value of 308 (97.8%) was significantly higher. Neutrophil / Lymphocyte ratio was calculated as 3.9 ± 4.0. One month mortality rate was 5 (1.6%) in the study group, while 300 (95.2%) patients were discharged. Hospitalization period of the patients was 14.3 ± 12.6 days. MPV and PLR values were significantly higher in the group with moderate-severe NIHSS at admission than in the group with mild NIHSS (p ˂ 0.05). According to TOAST and BAMFORD classifications, the amount of change in NIHSS changes in emergency department admission, hospital discharge, NLR and PLR did not differ significantly (p ˃ 0.05). Emergency service admission with NIHSS and discharge from hospital with and without NIHSS decrease in the age, gender distribution, hospital stay duration of the patients died, and did not differ significantly (p ˃ 0.05). In our study, the NIHSS change in the thrombectomy + tPA group was significantly higher than in the thrombectomy, tPA, and medical treatment group. Conclusion: As a result, it was observed that the area affected by stroke was larger in patients with ischemic stroke with higher NIHSS, MPV and PLR values. We concluded that the NIHHS score, one of the scoring systems, was not significantly correlated with TOAST and BAMFORD scores.