Göz ameliyatı olan hastalarda düşme riskinin belirlenmesi ve düşmeyi önlemeye yönelik yapılan girişimlerin etkinliğinin değerlendirilmesi
Determining the fall risk of patients with eye surgery and evaluation of the effectiveness of initiatives aimed at preventing falls
- Tez No: 464207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜKKE KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Düşme riski, düşme önleme, göz hastalıkları, hemşirelik, hasta güvenliği, fall risk, fall prevention, eye diseases, nursing, patient safety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Araştırma, göz ameliyatı olan hastaların düşme riskinin belirlenmesi ve düşmeyi önlemeye yönelik yapılan girişimlerin etkinliğinin değerlendirilebilmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma 18 Nisan – 19 Haziran 2016 tarihleri arasında kamuya ait bir eğitim araştırma hastanesinin göz kliniği ameliyathanesinde yapılmıştır. Örneklemi araştırmaya katılmayı kabul eden 307 hasta oluşturmuştur. Veriler Hasta Tanılama Formu, DENN Düşme Risk Değerlendirme Skalası ve Düşmeyi Önlemeye Yönelik Alınan Önlemler Ve Ameliyat Sonrası Düşme Değerlendirme Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların yanı sıra Kolmogorov-Smirnov Z testi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Örneklem grubunda yer alan hastaların %32,2'sinin 70 yaş ve üzeri, %31,3'ünün 40-59 yaş aralığında, %53,1'inin ise erkek olduğu saptanmıştır. Düşme riski değişkenine göre hastaların %52,8'inin düşme riskinin az, %28,0'inin düşme riskinin orta ve %19,2'sinin ise düşme riskinin yüksek olduğu saptanmıştır. Düşmeyi önlemek için hastaların %55,0'inin önlem aldığı saptanmıştır. En çok alınan önlemler arasında hastaların %68,6'sının (n:83) ameliyat sonrası ilk 24 saatte ayağa kalkarken yardım aldığı, %57,0'sinin (n:69) gece yeterli aydınlatmayı sağladığı, %42,1'inin (n:51) ıslak zeminli alanları kullanmadığı tespit edilmiştir. Ameliyat sonrası 7. ve 15. günde aranan hastaların %0,5'inin (n:1) ameliyat sonrası ilk 7 günde, %2,3'ünün (n:5) ise ameliyat sonrası ilk 15 günde düşme deneyimlediği saptanmıştır. Sonuç: Göz ameliyatı olan hastaların düşme riskinin çok yüksek olmadığı ve düşmeyi önlemek için alınan önlemlerin kısmen yeterli olduğu saptanmıştır. Hasta ve yakınlarına düşmelerin önlenmesi konusunda eğitim verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to determine the fall risk of patients with eye surgery and to evaluate the effectiveness of initiatives aimed at preventing falls. Method: This research was made between the dates of April 18 and June 19,2016 at eye-operating theatre of the state-owned education and research hospital. Sample of research consisted of 307 patients who gave informed consent to complete the questionnaires. Data was collected with a Patient Identification Form, DENN Fall Risk Evaluation Scale and Taking Precautions for Falls and Postoperative Fall Evaluation Forms. In the level of evaluation of data, descriptive statistical methods were used as well as Kolmogorov-Smirnov Z test, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis test. Results: 32,2% of patients in the sample group were determined as age of 70 and over. 31,3% of patients were between 40 and 59 ages and %51,3 of patients were male. According to fall risk variable, 52,8% of patients' fall risks were low, 28,0% of patients' fall risks were medium and 19,2% of patients' fall risks were high. Additionally, 55.0% of patients took measures to avoid falls. Most measures taken are to help getting up the first 24 hours after surgery (68,6%), to ensure adequate lighting at night (57,0%) and to avoid wet floor areas. It was determined that 0.5% of the patients who were phoned on the 7th and 15th days after surgery experienced falls in the first 7 days and 2.3% of the patients in the first 15 days. Conclusion: Fall risks of patients with eye surgery were determined as low. In addition, taking measures to avoid falls were found as partially sufficient. It is suggested that training be given about falls prevention to the patients and their relatives.