Total diz protezi ameliyatı olan hastaların, hareket ve düşme korkularının, günlük yaşam aktivitelerine etkisinin incelenmesi
Examınatıon of the effect of kinesiophobia and fear of falling on daıly lıfe actıvıtıes of patıents wıth total knee replacement surgery
  1. Tez No: 728619
  2. Yazar: ESMA AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL SAVCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AKKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Total Diz Protezi, Günlük YaĢam Aktiviteleri, Kinezyofobi, DüĢme Korkusu, Total Knee Replacement, Activities of Daily Living, Kinesiophobia, Fear of Fall
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
GiriĢ- Amaç: Total diz protezi (TDP) cerrahisi geçiren hastalarda kinezyofobi ve düĢme korkusu, geç mobilizasyon, iyileĢme sürecinde gecikme, hastanede kalıĢ süresinin uzaması gibi birçok komplikasyona neden olmaktadır. Kinezyofobi davranıĢı uzun süre devam ettiğinde, hastaların aktivitelere katılımları kısıtlanmakta ve hastalarda ameliyattan yıllar sonra bile sürebilen yeti yitimine yol açmaktadır. Bu durumların da hastalarda düĢme riskini arttırdığı göz önünde bulundurulduğunda TDP cerrahisi geçirmiĢ hastalarda kinezyofobi varlığını ve Ģiddetini belirlemek oldukça önemlidir. Bu çalıĢmada TDP cerrahisi geçiren hastaların, hareket ve düĢme korkularının günlük yaĢam aktivitelerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıĢtır. Gereç ve Yöntem: AraĢtırma tanımlayıcı ve kesitsel türdedir. AraĢtırma T. C. Sağlık Bakanlığı Bilecik Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi ve T. C. Sağlık Bakanlığı Bozüyük Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Servisi‟nde 2015-2020 yılları arasında unilateral ya da bilateral TDP ameliyatı uygulanmıĢ hastalar ile gerçekleĢtirilmiĢtir. AraĢtırmanın örneklemini 18 yaĢ ve üzeri, sözel iletiĢim kurabilen ve çalıĢmaya dahil edilmeyi kabul eden 344 hasta oluĢturmuĢtur. AraĢtırmanın verilerinin analizinde IBM SPSS Statistics Package for Social Sciences 23 (IBM SPSS, USA, New York) programı kullanıldı. Sosyodemografik bilgilerin analiz edilmesinde sayı, yüzde ve ki-kare testi kullanıldı. Ayrıca değiĢkenler arasındaki iliĢkiyi incelemek için korelasyon analizi yapıldı. ÇalıĢmada kullanılan ölçeklerin birbirlerini etkileme oranını değerlendirmek amacıyla basit ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanıldı. ÇalıĢmada kullanılan ölçeklerin cronbach alfa katsayısı hesaplandı. Bulgular: Ameliyattan sonra geçen süre ortalaması 27,23±16,08 (ay) olup, %29,7‟sinde ameliyat öncesi, %28,5‟inde ameliyat sonrası düĢme yaĢanmıĢtır. Katılımcıların iliĢkin diz testi puan ortalamaları (66,30±12,44), kinezyofobi nedenleri ölçeği toplam puan ortalaması 2,92±0,69 iken, düĢme etkinlik ölçeğine iliĢkin puan ortalaması ise 36,05±9,36 dır. Ġleri yaĢın, obezitenin, kadın cinsiyetin, sistemik hastalığın ve devamlı ilaç kullanmanın, apartmanda ii yaĢamanın, evdeki merdiven sayısının, ameliyat öncesi ve sonrası düĢme deneyiminin, taburculuk eğitimi almanın, ameliyat sonrası geçen sürenin, taburculuk sonrası fizyoterapi alma durumunun diz fonksiyonlarını, düĢme ve hareket korkusunu olumsuz etkilediği saptanmıĢtır. Sonuç: Hastaların ağrılarını gidermek ve yaĢam kalitelerini yükseltmek amacıyla yapılan TDP ameliyatı sonrasında da hastaların düĢme riskleri devam edebilmektedir. Diz fonksiyonlarını iyileĢtirmek, hareket ve düĢme korkusunu azaltmak için hastaların ameliyata ve protezle yaĢama hazırlanmasının önemli olduğu düĢünülmektedir. Ayrıca düĢme riski olan ve diz fonksiyonları kötü olan hastaların belirlenmesi ve rehabilitasyonlarının devamlılığının sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Objective: Examination of the effect of kinesiophobia and fear of falling on activities of daily living in patients with total knee replacement (TKR) surgery cause many complications such as late mobilization, delay in the healing process, and lengthening of hospital stay. When kinesiophobia behavior persists for a long time, patients' participation in activities is restricted and leads to a loss of ability in patients, which can last even years after surgery. Considering that these conditions also increase the risk of falls in patients, it is very important to determine the presence and severity of kinesiophobia in patients who have undergone TDP surgery. The aim of this study was to investigate the effect of movement and fear of falling on activities of daily living in patients with TKR surgery. Materials and Methods: The type of this study is descriptive and cross-sectional. The patients who underwent unilateral or bilateral total knee replacement surgery between 2015 and 2020 at the Orthopedics and Traumatology Department of Bozuyuk State Hospital of the Ministry of Health were included in the study. A total of 344 patients, aged 18 years and over, who were able to communicate verbally and gave verbal informed consent were included in the study. In the data analysis, IBM SPSS Statistics Package for Social Sciences 23 (IBM SPSS, USA, New York) program was used. The chi-square test was used to analyze sociodemographic data, numbers, and percentages. The correlation analysis was also performed to examine the relationship between the variables. The simple and multiple linear regression analysis was used to evaluate the rate at which the scales used in the study affected each other. The Cronbach alpha coefficient values of the scales used in the study were calculated. Results: The mean time elapsed after surgery was 27.23±16.08 (month). Preoperative and postoperative falling rates were 29.7% and 28.5%, respectively. The mean knee test scores of the participants (66.30±12.44) were 2.92±0.69 on the causes of kinesiophobia scale, while the mean score of the participants on the fall efficacy scale was 36.05±9.36. It has been iv determined that advanced age, obesity, female gender, systemic disease, and continuous medication use, living in an apartment, the number of stairs in the house, the experience of falling before and after surgery, discharge training, time after surgery, receiving physiotherapy after discharge negatively affect knee functions, fear of falling and movement. Conclusion: After the TKR surgery, which is performed to relieve the pain of the patients and improve their quality of life, the risk of falling may continue. It is considered that it is important to prepare patients for surgery and living with a prosthesis in order to improve knee function and reduce the fear of movement and falling. In addition, it is recommended to identify patients who are at risk of falling and have poor knee function and to ensure that patients participate in rehabilitation.