Türkiye'de ve Avrupa'da okul öncesi eğitim ekonomisinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of preschool education economy of EU countries and Turkey
- Tez No: 464413
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, eğitim ekonomisi, erken dönem çocuk eğitimi, Preschool, education economy, early childhood education
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ülkelerin toplumsal kalkınma hamleleri onları refah seviyesi daha yüksek bir geleceğe taşımaktadır. Bu açıdan eğitimine, özellikle okul öncesi dönemde önem veren ülkelerin kalkınma hamleleri de kuvvetli olmaktadır. Bu dönemde verilen eğitimin ileriki yaşlarda daha da katlanarak toplumsal kalkınmada etkisini gösterdiği uluslararası kuruluşların raporlarında sıklıkla vurgulanmaktadır. Bu nedenle, okul öncesi eğitimde AB ülkeleri ile Türkiye'nin“Okul Öncesi Eğitim Ekonomisinin Karşılaştırmalı Analizi”bu araştırmayla ortaya konulmuştur. Betimsel bir desenle yapılan araştırmada okul öncesi eğitim ekonomisi ile ilgili UNESCO, UNICEF, BM, OECD, Dünya Bankası veri ve raporları, MEB, DPT, AÇEV ve ERG gibi kurum ve kuruluşların rapor, belge, yönetmelik, yönerge ve resmi gazetelerdeki bilgiler tarama yöntemiyle incelenmiş, elde edilen veriler karşılaştırmalı analiz tekniğiyle yorumlanmaya çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda AB'nin okul öncesi eğitim ekonomisinde oturmuş bir sistemi olduğu ve son yıllarda çabaların faydayı maksimize etme çerçevesinde yoğunlaştığı anlaşılmıştır. Türkiye'nin 2000'li yıllarda okul öncesi eğitim ekonomisi alanında yeni hamleler başlatsa da planlama, kapasite, finansman, maliyet, arz ve talep dengesi açısından AB'nin gerisinde kaldığı, kapasite, istihdam politikaları ve verimlilik başlıklarında eksiklikleri olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma okul öncesi eğitim ekonomisinde AB ile karşılaştırıldığında Türkiye'nin geldiği noktayı görmek ve araştırmacılara yeni veriler sunmak bakımından güncel, faydalı ve önemlidir.
Özet (Çeviri)
Abstract Community development moves of countries carry them into a future with a higher welfare level. In this respect, development moves of countries paying attention to the education, particularly to the preschool education, are being stronger. It is frequently emphasized in the reports of international organizations that education given in this period shows its effect by doubling in community development in the further ages. Therefore,“Comparative Analysis of Preschool Education Economy”of EU countries and Turkey in preschool education is revealed out in this research. Data, reports, documents, by-laws, guidelines and information in official gazettes of institutions and organizations such as UNESCO, UNICEF, BM, OECD and World Bank are examined with screening method in this research, which is made with a descriptive method, and gathered data is tried to be interpreted with comparative analysis technique. As a result of the performed analysis, it was found out that EU has a settled system in preschool education economy, and the efforts concentrated on maximizing the benefit in recent years. Even though Turkey started new moves in the area of preschool education economy in 2000's, it was determined that Turkey fell behind EU in terms of planning, capacity, finance, cost, supply and demand equilibrium, and it has deficiencies under the headings of capacity, employment policies and productivity. This research is up-to-date, beneficial and important in terms of seeing the present situation of Turkey compared to the EU in preschool education economy and providing new data to researchers.