Dramatik köy seyirlik oyunlarının ritüel bağlamında liminal liminoid kavramları açısından incelenmesi
An observation of dramatic theatrical village plays in the context of ritual in terms of the concepts of liminal and liminoid
  1. Tez No: 464612
  2. Yazar: GÜRKAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Köy Seyirlik, Ritüel, Liminal, Liminoid, Victor Turner, Theatrical Village Plays, Ritual, Liminal, Liminoid, Victor Turner
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada 1940 yılından itibaren günümüze kadar sistematik incelemelere tabii tutulan Dramatik Köy Seyirlik Oyunlarının bilimsel açıdan yapılmış çeşitli sınıflandırmaları araştırılır ve bu tespitler doğrultusunda oyunların kümelendirilmesine yönelik yeni bir sınıflandırma önerisinde bulunulur. Oyunların kökenine yönelik yaklaşımlara değinilir ve köken tespitine yönelik yeni bir yaklaşım ortaya koyulur. Oyunlardaki motifsel bir unsur olan Yemek Toplama ve Topluca Yeme öğesinin eylem, zaman ve mekân bakımından aynı olması sebebiyle kurban motifi olarak adlandırılabileceği görüşüne yer verilir. Oyunların yapısal işlevi bakımından ritüelin rolü tespit edilir ve bunun yanı sıra ritüel kavramı irdelenir. Türkçe bir sözcük olan „Saya‟ kavramının etimolojik açıdan tutarlılığından dolayı ritüel kavramı yerine kullanılabileceği görüşü ifade edilir. Britanyalı antropolog Victor Turner'ın ritüel kuramları bağlamında öne sürdüğü liminal ve liminoid kavramları incelenir. Bunun yanı sıra bu kavramların Dramatik Köy Seyirlik oyunlarındaki benzer durumları tespit edilir.
Özet (Çeviri)
In this study, various scientific classifications of Dramatic Theatrical Village Plays which are subjected to systematic analyzes from 1940 to present are investigated and a new classification proposal for the clustering of plays is made according to these findings. Approaches to the origins of this plays are mentioned and a new approach to the identification of origins is introduced. The Food Collecting and the Having Food Together can be called the sacrifices because of they as the patteral elements of the plays are the same in terms of action, time and space. The role of ritual is determined in terms of the structural functionality of the plays and the concept of ritual is examined. It is expressed that the concept of „Saya‟, which is a Turkish word, can be used in ritual concept due to its etymological consistency. The liminal and liminoid concepts that the British anthropologist Victor Turner put forward in the context of ritual theories are examined. And also these concepts are identified in Dramatical Theatrical Village Plays.