Stres tarzı idrar kaçırması nedeni ile askı cerrahisi geçiren ve operasyon sonrası şikayetleri devam eden kadın hastaların ürodinami sonuçlarının değerlendirilmesi
Urodynamic evaluation of female patients with complaining postoperative lower urinary tract symptoms who undergo midurethral sling surgery due to the stress urinary incontinence
  1. Tez No: 464735
  2. Yazar: BAHRİ SERKAN AYNUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYD ÖZKÜRKCÜGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Stres tarzı idrar kaçırma, askı cerrahisi, ürodinami sonuçları
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: STİK nedeni ile askı cerrahisi geçiren ve operasyon sonrası AÜSS nedeni ile ürodinami yapılan hastaların ürodinami sonuçlarını değerlendirmek. Gereç ve Yöntemler: Nisan 2001- Mayıs 2014 tarihleri arasında STİK nedeni ile askı cerrahisi geçiren ve operasyon sonrası AÜSS nedeni ile ürodinami yapılan 173 kadın hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar başvurularındaki şikayetlerine göre AÜSS ıslak (İK olan) ve kuru (İK olmayan) olmak üzere iki ana gruba ayrılmıştır. Hastaların ürodinami sonuçları normal, AAD, STİK, infravezikal obstrüksiyon ve hipokompliyan mesane olarak kaydedildi. Bulgular: Hastaların ürodinami sonuçları incelendiğinde, 17 hastada (% 9,8) normal, 87 hastada (% 50,3) DAA, 49 hastada (%28,3 ) STİK, 13 hastada (%7,5) infravezikal obstrüksiyon, 7 hastada (%4,0) hipokompliyan mesane saptanmıştır. Postoperatif ürodinamide AÜSS ıslak ve kuru gruplarında toplamda en sık AAD tespit edilmiştir. AÜSS ıslak grubunda %50 AAD ,%36 STİK; AÜSS kuru grubunda ise %50,8 AAD, %13,6 STİK saptanmıştır. (p=0.001) Sonuç: Çalışmamızda, STİK nedeni ile askı cerrahisi geçiren ancak operasyon sonrası AÜSS nedeni ile ürodinami yapılan hastalarda en sık AAD görülmesine rağmen, idrar kaçırmayı belirleyen esas faktörün STİK olarak saptanması, cerrahi başarısızlığı işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Analyzing the urodynamic results of patients who undergo midurethral sling (MUS) surgery due to the stress urinary incontinence (SUI) and performed urodynamic tests because of postoperative lower urinary tract symptoms (LUTS). Material and Methods: We retrospectively analyzed urodynamic results of 173 female patients who undergo MUS surgery in between April 2001 – May 2014 and performed urodynamic testing because of postoperative LUTS. We divided patients into two groups as LUTS wet and LUTS dry. We recorded urodynamic results of patients as normal, overactive detrusor (OAD), SUI, infravesical obstruction and hypocompliant bladder. Results: After analization of urodynamic results we determine 17 patients (% 9,8) normal, 87 patients (% 50,3) OAD, 49 patients (%28,3 ) SUI, 13 patients (%7,5) infravesical obstruction, 7 patients (%4,0) hypocompliant bladder. In both LUTS wet and dry groups most common result was OAD. In LUTS wet group the results indicated %50 OAD ,%36 SUI; whereas in LUTS dry group results indicated %50,8 OAD, %13,6 SUI. (p=0.001) Conclusion: In this study, most common urodynamic result was OAD among the patients who undergo MUS surgery due to the SUI and had postoperative LUTS. However, analysis indicated the significative reason at continence as SUI which points to surgical factor as the main factor in failure.