Bir üniversite hastanesi dahiliye polikliniğine başvuran obez ve obez olmayan hastaların özsaygılarının, beden ve beden ağırlğı algılarının değerlendirilmesi
The evaluation of self esteem,body perception and body weight perception of obese and nonobese patients who attended to the i̇nternal diseases outpatient clinic of a university hospital
  1. Tez No: 464736
  2. Yazar: SEVGİ ENGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP AKDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Self esteem, Obesity, Body Perception, Body Weight Perception
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji Polikliniğine başvuran, rastgele seçilen obez hastalarla, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Dahiliye polikliniğine müracaat eden rastgele seçilmiş obez olmayan hastaların benlik saygısı, beden algısı, beden ağırlık algısı ve diğer bazı sosyodemografik özellikler açısından karşılaştırmaktır. Çalışmaya Ankara Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Polikliniği'ne başvuran hastalardan rastgele seçilen 175 obez (147 kadın %84), Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi Genel Dahiliye Polikliniğine müracaat eden rastgele seçilmiş 175 obez olmayan katılımcı (115 kadın %65,7) olmak üzere toplam 350 kişi dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan bireylerin beden kitle indeksleri ölçülmüştür. Benlik saygısını değerlendirmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, beden algısını değerlendirmek için Beden Algısı Ölçeği, beden ağırlığı algısı için BKİ sınıflaması ile kişinin kendi beden ağırlığı algısı arasındaki tutalılık karşılaştırılacaktır. Bu çalışmada Obez olmayanların kendi bedenlerinden daha hoşnut oldukları (p=0,000) ve benlik saygısı düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur (0,000). obez katılımcıların beden ağırlıklarını olduğundan daha düşük görme eğiliminde oldukları (p=0,000), obez olmayanların ise beden ağırlıklarını daha doğru algılama eğiliminde oldukları bulunmuştur. Bu bulgular obez insanların obez olmayan insanlarla kıyaslandıklarında daha düşük benlik saygısı, daha fazla vücut hoşnutsuzluğu ve gerçek vücut ağırlıklarıylşa ilgili dafa fazla yanlış algıya sahip olduklarına işaret etmektedir. Bu bulgular ışığında obez hastalar tedavi alırlarken, psikiyatrik anlamda da değerlendirilmeli ve gerekirse psikiyatrik destek almalıdırlar. Sonuç olarak obezite mutidisipliner ele alınması gereken önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to compare the randomized choosen obese patients who are attended to the Endocrinology Outpatient Clinic of Ankara University Faculty of Medicine and randomised choosen non obese patients who are attended to the General Internal Diseases Outpatient Clinic of Ankara University Faculty of Medicine in the meaning of self esteem, perception of body, perception of body weight and some other sociodemographic features. Totally 350 patients were included in this study. 175 of these patients were choosen from the patients who are attended to the Endocrinology Outpatient Clinic of Ankara University Faculty of Medicine (147 women %84) and 175 of these patients were choosen from the patients who are attended to the General Internal Diseases Outpatient Clinic of Ankara University Faculty of Medicine(115 women %65.7). Body Mass Index of the patients who are included to the study are measured. While Rosenberg Self Esteem Scale is used to assess self esteem, body perception scale is used to assess the body perception of these patients. The consistency between the BMI classification of a patient and the patients self body weight perception is also assessed. In this study the non obese patients are found to be more pleased about their body and the level of self esteem found to be higher than the obese patients (p=0.00). Obese patients tend to perceive their body weights lower than their actual body weight (p=0.00) while non obese patients tend to perceive their body weight more accurately than the obese patients (p=0.00). These findings have indicated that the obese people are having lower self esteem, higher body dissatisfaction and more misperception about their accurate body weight than the non obese people. In the light of these findings, obese patients should be evaluated in terms of psychiatry and get psychiatric help if needed. Finally obesity is an important public health issue and it must be handled multidisciplinary.