Nazofarinks kanserinde ercc1 ekspresyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of ercc1 expression in the nasopharynx cancer
- Tez No: 464856
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TAMER ELKIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Nazofarinks kanseri, sisplatin direnci, excision repair cross-complementation group1 ekspresyonu, Nasopharyngeal cancer, cisplatin resistant, excision repair cross-complementation group1
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Giriş ve Amaç: Nazofarinks kanseri anatomik yerleşim yeri, epidemiyolojik, histopatolojik özellikleri, radyoterapi ve kemoterapiye duyarlılığı ile diğer baş-boyun kanserleri arasında farklı konumdadır. Nazofarinks kanseri insidansı, batı ülkelerinde nadir görülmekte iken, Güney Doğu Asya ve Çin gibi uzak doğu ülkelerinde, Kuzey Afrika'da oldukça sık olarak rastlanmaktadır. Erken evre hastalıkta (evre I ve evre II) tedavi sadece radyoterapi, ileri evre hastalıkta (evre III ve evre IV) kemoradyoterapi ve/veya sadece kemoterapi uygulanmaktadır. Sisplatin içeren ajanlar kemoterapinin temelini oluşturmaktadır. Kemoterapi ve radyoterapi hücre apopitozu yaparken çift zincirli kırıklar oluşturup deoksiribonükleik asit hasarına neden olmaktadır. Excision repair cross-complementation group1, deoksiribonükleik asit zincirleri arasındaki çapraz bağların tamirinde ana rol oynamaktadır. Platin temelli kemoterapi kullanılan, meme, kolon, testis, mesane kanserleri gibi bir çok kanserde zayıf excision repair cross-complementation group1 ekspresyonu varlığında platin içeren kemoterapilerden daha iyi yanıtlar alındığı gözlenmiştir. Çalışmada platin temelli kemoterapi uygulanan, nazofarinks kanseri tanısı konulmuş olgularda, immünohistokimyasal yöntemlerle excision repair cross-complementation group1 ekspresyonunun hastalığın prognozu üzerine etkisi retrospektif olarak araştırıldı Materyal ve Metod: Çalışmaya İnönü Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi Tıbbi Onkoloji kliniklerinden 2007–2012 tarihleri arasında, histopatolojik olarak nazofarinks kanseri tanısı olan, platin içeren kemoradyoterapi ve/veya kemoterapi uygulanmış olan lokal ileri ve ileri evredeki 33 olgunun verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Olguların yaşlarına, cinsiyetlerine, evrelerine, histopatolojik özelliklerine, tedaviye verdikleri yanıtlara ve sağkalım verilerine göre excision repair cross-complementation group1 ekspresyonları değerlendirildi. Sonuçlar: Olguların 9'u kadın (% 27.3), 24'ü erkek (%72.7) ve ortanca yaşları 54 (minumum: 26, maximum: 80) yıl idi. Çalışmaya alınan olgular, excision repair cross-complementation group1 ekspresyonu dağılım derecesine göre kuvvetli ve zayıf olarak gruplandırıldı. Excision repair cross-complementation group1: +3 olan grup kuvvetli, excision repair cross-complementation group1: +1, +2, olanlar zayıf olarak nitelendirildi. Excision repair cross-complementation group1 ekspresyonu 0 olarak değerlendirilen 5 olgu çalışma dışı bırakıldı. Excision repair cross-complementation group1, 15 olguda (% 53.5) kuvvetli ekspresyon, 13 olguda (% 46.4) zayıf ekspresyon olarak değerlendirildi. Tedavi sonrası yapılan değerlendirmede 11 olguda (% 39.2) tam yanıt, 9 olguda (% 32.1) parsiyel yanıt, 6 olguda (% 21.4) stabil hastalık ve 2 olguda (%7.1) progresyon gözlendi. Tedavi sonrası takiplerde tam yanıt veren olgulardan 1 tanesinde, parsiyel yanıt veren olgulardan 7 tanesinde progresyon gelişti. 7 olgunun (% 25) hastalığa bağlı nedenlerle öldüğü, 21 olgunun (% 75) yaşadığı tespit edildi. Nazofarinks kanseri tanısı almış olguların cinsiyetleri, yaşları, histopatolojik özellikleri, tedavi yanıtları, evreleri, sağkalım süreleri, excision repair cross-complementation group1 ekspresyonu arasında istatiksel anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05). Excision repair cross-complementation group1 kuvvetli ekspresse olan olguların medyan genel sağkalım süresi 47 ay, excision repair cross-complementation group1 zayıf ekspresse olan grupta ise medyan genel sağkalım değerine ulaşılamadı. Excision repair cross-complementation group1 kuvvetli ve zayıf ekspresse olan gruplarda da medyan progresyonsuz sağkalım değerine ulaşılamadı. Tartışma: Excision repair cross-complementation group1 ekspresyonu ile tedavi yanıtları ve sağkalım arasındaki ilişki, literatür ile uyumludur. Çalışmada olgu sayısı az olmakla birlikte literatürdeki çalışmaların sonuçlarındaki farklılıklar da göz önüne alındığında, excision repair cross-complementation group1 ekspresyonunun multifaktöryel olduğu düşünülmektedir. Bu alanda, genetik içerikli ve daha fazla olgu katılımı ile yeni araştırmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
İntroduction: Nasopharyngeal cancer occupies a different place among the other types of head and neck cancers in terms of anatomic settlement, epidemiologic and histo-pathological features, and sensitivity to radiotherapy and chemotherapy. While incidence of nasopharyngeal cance is rarely seen in western countries, it is frequently observed in the Far East countries like Southeast Asia and China and North Africa. In treatment of early nasopharyngeal cancer diseases (stage I and stage II) only radiotherapy is used. However, in treatment of advanced nasopharyngeal cancer disease (stage III and stage IV) chemo-radiotherapy and/or chemotherapy is used. Agents contain cisplatin comprise a basis for chemotherapy. Chemotherapy and radiotherapy constitute cell apoptosis, thus cause deoxyribonucleic acid damage creating double-stranded fractures. Excision repair cross-complementation group1 takes a primary role in the healing of cruciate ligaments which locate in deoxyribonucleic acid. In the treatment of many cancers such as breast, colon, testis and bladder, which are used platinum-based chemotherapy, it has been observed a better result from platinum-based chemotherapies in the presence of weak excision repair cross-complementation group1 expression. In this study, the cases which have been established nasopharyngeal cancer diagnosis and performed platinum-based chemotherapy have been considered, and the effects of excision repair cross-complementation group1 expression on prognosis of the disease have been investigated retrospectively via the immune-histochemical methods. Patients and methods: In this study, 33 cases which have been established nasopharyngeal cancer diagnosis histopathologically and platinum chemo-radiotherapy and/or performed chemotherapy which having either local advanced or advanced stages taken from medical oncology departments of Inonu, Fırat and Dicle Universities in between 2007-2012 have been investigated retrospectively. Expressions of excision repair cross-complementation group1 have been evaluated according to the patients' genders, ages, histopathological features, responses to treatment, and survival data. Results: Nine of patients (27.3 % of all the patients) were women. Twenty-four (72.7 % of all the patients and the median age 54 (minimum: 26, maximum: 80) of patients were males. The patients were classified by the degree of dispersion of the excision repair cross-complementation group1 expression as strong and weak in the study. Excision repair cross-complementation group1: the group of +3 was described as strong group; excision repair cross-complementation group1: the groups of +1,+2, described as weak group. It was excluded 5 patients with excision repair cross-complementation group1 expression 0 from the study. In excision repair cross-complementation group1, 15 cases (53.5 %) were considered as strong expression, 13 cases (46.4 %) were considered as weak expression. In post-treatment evaluation, in 11 patients (39.2 %) complete response, in 9 patients (32.1%) partial response, in 6 patients (21.4 %) stable disease and in 2 patients (7.1 %) progression have been observed. In post-treatment follow-ups, in 1 of the patients showing complete response, in 7 of the patients showing partial response progression have developed. It has been found that 7 patients (25 %) have died depending on the disease and 21 patients (75 %) are live. A statistically significant difference were not detected between the cases which have been established nasopharyngeal cancerpatients' genders, ages, histopathological features, stages, responses to treatment, and survival data and excision repair cross-complementation group 1 expression, (p>0.05). It has been found that general median survival time of excision repair cross-complementation group1 with strongly expressed group is 47 months but not weak expressed excision repair cross-complementation group. It has not detected any value of median progression survival time for strongly and weak expressed excision repair cross-complementation group1 Conclusion: Excision repair cross-complementation group1 expression and the relationship between treatment response and survival are accordant with the literature. As well as the number of cases considered in the study is limited, taking into account of the differences in results of some studies from literature, expression of excision repair cross-complementation group1 is considered as multi-factorial. In this area, new researches considering the genetic content and more participation of more patients are needed.