Birleşik Arap Emirlikleri'nin yenilik odakli bir ekonomiye dönüşümü
Transforming the United Arab Emirates into an innovation-based economy
  1. Tez No: 465484
  2. Yazar: SAFA EL SHAWEESH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik, Eğitim, Teknoloji, Girişimcilik, Ar-Ge Faaliyetleri ve Ekonomik Büyüme, Innovation, Education, Technology, Entrepreneurship, R&D activities and Economic Growth
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüzde yenilik, sürdürülebilir ekonomik büyümenin ve uzun vadeli refahın sağlanmasında çok önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada BAE'nin yenilik sisteminin ne ölçüde etkili olduğu incelenmeye çalışılmıştır. Bunun için önce genel anlamda yeniliğin anlamı, çeşitleri, modelleri ve göstergeleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra BAE'nin yenilikçi politikaları incelenmiştir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: Dünya standartlarında bir eğitim sistemi oluşturmak, dünya standartlarında yenilik kümeleri ve serbest bölgeleri oluşturmak, girişimciliği ve iş geliştirme faaliyetlerini desteklemek, yenilikçilik ve yaratıcılık ödülleri vermek. Ayrıca, ikinci bölümde küresel rekabet raporu kullanılarak Körfez Arap Ülkeleri ile bir karşılaştırma yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise SWOT analizi ile BAE'indeki yenilikçi sistemin güçlü ve zayıf yönleri, fırsatlar ve tehditler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan analizlerden, Birleşik Arap Emirlikleri'nin güçlü bir ulusal yenilik sistemine sahip olduğu sonucu elde edilmiştir. Buna göre BAE'nin oluşturduğu sistem, yenilik odaklı bir ekonomiye dönüşümde önemli ölçüde etkilidir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, innovation plays an important role in achieving sustainable economic growth and long-term prosperity. In this study, we tried to determine the effectiveness of the UAE's innovation system. First we provided an overview of innovation definition, types, models and indicators. After that, we discussed the UAE's innovation policies. These policies include establishing a world-class innovation system, establishing world-class innovation clusters and free zones, supporting entrepreneurship and business development activities, offering innovation and creativity awards. Chapter two also provide a comparison with other GCC countries using data from the global competitiveness report. In the third chapter, we analyzed the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the UAE's innovation system using SWOT analysis technique. In conclusion, the United Arab Emirates' has strong national innovation system which has an effective significant in transforming the nation into an innovation-based economy.