Sürdürülebilir pazarlama ve tüketici davranışı: Çevreyle dost ürün satın alma davranışında çevre bilinci, yaşam tarzı ve ilgilenim düzeyinin etkilerinin belirlenmesi üzerine bir pilot araştırma
Sustainable marketing and consumer behaviour: A pilot survey over determining the impacts of environmental consciousness, life style and involvement degree on environmentally friendly product purchasing behaviour
- Tez No: 465638
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KURTULUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Pazarlama, Çevre Bilinci, Yaşam Tarzı, İlgilenim, Çevreyle Dost Ürünler Satın Alma Davranışı, Sustainable Marketing, Environmental Consciousness, Life Style, Involvement, Purchasing Behaviour of Environmentally Friendly Products
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada sürdürülebilir pazarlama çerçevesinde, çevreyle dost davranışlar ve bu davranışların şekillenme süreci incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, satın almaya yönelik tutum, niyet ve satın alma davranışı üzerinde çevre bilinci, yaşam tarzı ve ilgilenim değişkenlerinin rolünü belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, İstanbul'un üç semtinde bulunan, semt pazarı ve organik semt pazarlarından alışveriş yapan tüketiciler ile yapılan yüz yüze görüşmeler neticesinde 900 adet kullanılabilir ankete ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çevreyle dost ürünler satın almaya yönelik tutum ve niyet üzerinde çevre bilinci, ilgilenim ve yaşam tarzı değişkenlerinin etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca çevreyle dost ürünler satın alma davranışını etkileyen faktörlerin, davranışsal çevre bilinci ve satın alma niyeti olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, environmentally friendly behaviours and their formation process are examined pursuant to sustainable marketing. The main purpose of this research is to determine the roles of environmental consciousness, life style and involvement factors on purchasing behaviour and attitude, intention towards buying. In accordance with this purpose, 900 usable questionnaire forms gathered via face to face survey from participants who make purchases from 3 different district bazaars and organic district bazaars in İstanbul. According to research results, it is observed that; environmental consciousness, life style and involvement factors have an impact upon attitude and intention towards buying. Also, it is determined that behavioural environmental consciousness and purchasing intention have an impact upon buying behaviour.