İletişim yaklaşımıyla sürdürülebilirlik kavramı, yeşil kavramı ve yerel-küresel yansımaları ile ilgili bir inceleme örneği
A communicational approach to sustainability and green and an example of their local-global reflections
  1. Tez No: 465649
  2. Yazar: SALİH AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FIRAT TUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yeşil, Yeşil İletişim, Çevresel Farkındalık, Yeşil Halkla İlişkiler, Sustainability, Green, Green Communication, Environmental awareness, Green Public Relations
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yaşadığımız gezegenin kaynaklarının sınırsız olmadığı gerçeği, birçok bilimsel alanı çözüm önerisi sunma yönünde uzun yıllardır meşgul etmektedir. Dünya'da hali hazırdaki sistem ve yaklaşımların devam etmesi durumunda ekolojinin geri dönülemez biçimde zarar görmesi riski gün geçtikçe artmaktadır. Çok da uzak bir geçmiş sayılmayacak zamanlarda yaşanan çevre felaketlerinin oluşturduğu travmalar insanların sürdürülebilirlik konusuna daha fazla önem atfetmeye başlamasına neden olmuştur. Yaşanan felaketler sonucunda insan hayatının ekolojik hayatın canlı kalmasına bağlı olduğu gerçeği daha fazla gündeme gelmeye başlamıştır. Sürdürülebilirlik konusunu insanların bu konuya daha fazla önem atfetmeye başlamasıyla birlikte gerek hükümetler gerek medya gerekse de şirketler daha fazla gündeme getirmeye, özellikle iletişim çalışmalarında bunun üzerinde durmaya başlamışlardır. Mantıksal temelde baktığımız zaman çevreye muadillerine göre daha az zarar veren ya da zarar vermeyen, geri dönüştürülebilir ya da yenilenebilir olan ürünlerin, hizmetlerin veya enerjinin kullanımı insanlar bu konuda bilinçlendikçe yükselmektedir ve yükselecektir. Çok da uzak olmayan bir gelecekte sürdürülebilirlik ve iyi bir gelecek konusunda bir planı olmayan siyasi partilerin seçilmesi daha da zorlaşacak, yenilenebilir, geri dönüştürülebilir ya da doğaya zararsız olmayan ürünler, çevreye duyarlı olmadığı düşünülen şirketler ve kurumlar -buna yeşil olmayanlar da diyebiliriz- yakın gelecekte piyasalarda ya da toplum içerisinde kendilerine yer bulmakta zorlanacaklardır. Bu çalışma dünyanın uzun zaman önce içine girmeye başladığı Sürdürülebilirlik ve Yeşil trendlerinin nasıl ve neden önemli olduğunu yerel ve küresel örneklerle incelemektedir. Bunun yanında dijital göçmenler ve dijital yerliler olarak isimlendirdiğimiz iki jenerasyonun yeşil ve sürdürülebilirlikle ilgili farkındalığı ve satın-alma davranışları bir anket çalışması yardımıyla incelenecek ve ülkemizdeki güncel durum veriler yardımıyla analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The sources that our planet have are not unlimited and this truth is occupying many scientific areas to find solutions or alternative options substitute for these sources. If people continue to use current system and approaches, ecological damage will be irreversible and this risk is growing from day to day. The planet previously has experienced many ecological disasters and these experiences have made people more careful about ecology and raised awareness about the environment. Disasters that planet had experienced has shown that the life is depended on ecology and environment. It has become a current issue for previous years. With sustainability becoming an issue for people; governments, companies and media have started paying attention to sustainability and organizing their public relations according to these issues. When we observe about what is going on around us, we will see that people are using green products and being more careful about environment. In reality these green life, green energy and green services trends are being used more and will be used more in the future. Political parties that have no plan about sustainability and a green future seems hard to be successful in elections. Recyclable, renewable products and services will be more popular in the future but in a contrary scenario the companies and products that are not green will live hard times to find a space for themselves. This thesis is examining by giving local and global examples that why and how sustainability and rising green world trend is important in the world which has been pretty much effected for a long period of time. Additionally, we are going to analyze purchasing and awareness about green and sustainability regarding digital migrants and digital native. A survey is going to give us data about today's situation and awareness in our country.