Scapegoating in world literature: A comparative study of victimization and transferring blame in literature
Dünya edebiyatında günah keçisi kavramı: Edebiyatta kurban etme ve suç transferi olgularının karşılaştırmalı bir çalışması
- Tez No: 465669
- Danışmanlar: PROF. DR. BARRY CHARLES THARAUD
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Scapegoating, social construction of reality, world literature, R. Ellison, Y. Kemal, C. Phillips, E. Habiby, K. Hosseini, N. Wa Thiongo
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Pek çok farklı yerde ve kültürde ortaya çıkan günah keçisi kavramının, bazı evrensel özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Evrensel olgu ve edebiyat arasında yakın bir ilişki bulunduğu için, büyük edebi eserlerde günah keçisinin farklı şekillerde yer alması şaşırtıcı değildir. Dünya edebiyatını incelediğimizde, günah keçisi seçme işleminin, dünya çapında bazı ortak özelliklerinin olmasına rağmen her bir olayın kendine özgü, ayırt edici özelliklerinin sonucu etkilediğini ve bunun günah keçisi oluşturma işlemini bütünüyle anlamayı güç bir hale getirdiğini görürüz. Fakat farklılıklarına rağmen her bir günah keçisi seçme olayı,“gerçekliğin sosyal oluşumu”(veya gerçekliğin toplum tarafından oluşturulması) ile yakın ilişki gösterir. Yani, neredeyse her bir günah keçisi seçme durumunda olay, sosyal olarak meydana getirilmiş gerçekliğe tehdit olarak görülen kişinin kurban edilmesiyle son bulur. Aynı zamanda, edebiyatta günah keçisi seçmenin kurgusal temsilleri bize, bazı karakterlerin günah keçisi olarak seçilmiş kişilere karşı psikolojik nedenlerden kaynaklanan düşmanlıkları ile bu şahısların içinde yaşadıkları toplumların geçirdiği sosyo-ekonomik, kültürel ve siyasi değişimleri hakkında ipucu verir. Bu çalışma, dünyanın farklı kesimlerindeki edebi eserlerden örnekler sunarak, edebi eserlerde günah keçisi seçmenin yollarını karşılaştırmayı amaçlar. Bu geniş izge, dünyadan Ralph W. Ellison, Yaşar Kemal, Caryl Phillips, Emile Habiby, Khaled Hosseini ve Ngugi Wa Thiong'o gibi çeşitli yazarları ve onların eserlerini kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Occurring in many different places and cultures in different ways, scapegoating seems to have some universal features. Since there is a close relationship between universal phenomenon and literature, it is not surprising that great works of literature include different samples of scapegoating that take place in various ways. When we scrutinize world literature, we see that although scapegoating has some shared factors worldwide, the individual and special characteristics of the process determine the outcome and turn it into a difficult challenge to understand the process thoroughly. However, despite differences, each example displays a close relationship with the social construction of reality. That is, in almost every case of scapegoating the threat to the socially constructed realities ends up with the victimization of the person who is regarded as a danger to the constructed reality. Also, fictional representations of scapegoating in literature give us clues about both personal antagonism of some characters stemming from their psychological needs toward scapegoated characters and the socio-economic, cultural, and political changes that those communities are going through. The study aims to compare and contrast the ways that scapegoating comes into being in literary works by presenting examples from different parts of the world. The large spectrum covers variety of writers and their works from world literature such as Ralph W. Ellison, Yaşar Kemal, Caryl Phillips, Emile Habiby, Khaled Hosseini and Ngugi Wa Thiong'o.