Türkiye'de e-belediye uygulamaları: Ankara Keçiören Belediyesi örneği
E-municipalitiy applications in Turkey: case of Ankara Keçiören Municipality
- Tez No: 465908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Administration, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Toplumu, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, e-Devlet, e-Belediye, Keçiören Belediyesi, Information Society, Information and Communication Technologies, e-Government, e-Municipality, Keçioren Municipality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezin amacı, içinde bulunduğumuz çağda (bilgi çağı) Türkiye'de e-devlet ve e-belediye uygulamalarının devlet ve toplum üzerindeki değiştirici ve geliştirici etkisinin görülmesini sağlamaktır. Bu nedenle de öncelikle e-devlet uygulamasının ne olduğu, Türkiye'de ne zaman uygulanmaya başlandığı ve 2017 yılı itibariyle e-devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetler hakkında bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra e-devlet uygulamalarından e-belediye uygulamasının vatandaşa ve belediyeye kazanımlarının neler olduğunun görülmesi açısından Ankara Keçiören Belediyesi, e-belediye hizmetleri örnek e-belediye uygulamaları olarak incelenmiş ve bu konu üzerinden e-belediye uygulamalarının hangi düzeyde gerçekleştiği görülmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucu Türkiye'de gerek merkezi (bakanlıklar ve kamu kurumları) ve gerekse de yerel (belediyeler) yönetimlerde hizmetlerin yönetiminin elektronik ortama taşınarak kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde sunulduğu görülmüştür. Bu uygulama sayesinde devlet, kamu kuruluşları, özel sektör ve vatandaşlar oldukça önemli kazanımlar elde etmişlerdir. Yine bilgi ve iletişim teknolojilerinden her geçen gün daha etkin faydalanılarak e-devlet uygulamalarının daha kapsamlı ve daha bütüncül bir yapıya kavuşturulması yolunda çalışmalara devam edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to ensure people realise the changing and developing effect of the e-government and e-municipality applications on the state and society in the current era (information age). For this reason, firstly, information about what the e-government application is, when it started to be implemented in Turkey, and by 2017 which services offered via e-government gate was given. Then, to ensure the society about what the benefits of e-municipality, which is among the e-government applications, are for citizens and municipality, the e-municipality services of Ankara Keçiören Municipality are examined as exemplary e-municipality applications and it is tried to be understood to what extend the e-municipality services are made. As a result of the study, it has been seen that public services are being provided more effectively and efficiently in Turkey by conveying the management of the services of both central management (ministries and public institutions) and local (municipal) administrations to the electronic services. Thanks to this practice, the state, public institutions, private sector and citizens have achieved considerable gains. It has also been seen that each day efforts are still made for reaching to a more comprehensive and more integrated structure in e-government services by benefiting from information and communication technologies more and more effectively.