Bir gıda işletmesinde süreç iyileştirme uygulaması: Dondurma fabrikası örneği
Application of process improvement in a food business: Example of an ice cream factory
  1. Tez No: 466010
  2. Yazar: GİZEM BERBER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DESTE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Süreç iyileştirme, süreç iyileştirme yöntemleri, dondurma imalatı, Process improvement, process improvement methods, manufacture of ıce cream
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde işletmelerin rekabetçi ortamda hayatta kalarak büyümeye devam edebilmeleri için iş süreçlerini doğru yönetmeleri gerekir. Süreçlerini doğru yönetmeyi başaran işletmeler zamanı ve kaynakları etkin kullanarak verimliliği artırırken maliyetlerini de azaltmış olurlar. Bununla beraber iş süreçlerindeki aksaklıkları daha hızlı fark ederek sorunları ortadan kaldıracak iyileştirme çalışmalarını gerçekleştirebilirler. İşletmelerin sorunlarını ortadan kaldıracak iyileştirmeyi başarabilmek için mevcut süreçlerine uygun yöntemleri tercih etmeleri de son derece önemlidir. Bu şekilde sorunları bulup alternatif çözümler geliştirerek daha az maliyetle, daha doğru ve daha fazla iyileştirme sağlayabilirler. Bu çalışmada literatürde yer alan süreç iyileştirme yöntemleri kullanılarak dondurma imalatı yapan bir işletmede iyileştirme uygulaması gerçekleştirilmiştir. İşletmenin iş süreçlerinin bütün aşamaları incelenerek mevcut durum analizi yapılmıştır. Analiz sonrasında sorunlar tespit edilerek uygun yöntemlerin seçilmesiyle sorunların çözümü için çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Yapılan uygulama sonucunda temel sorunlar tespit edilerek işçilik hataları, temizlik ve hijyen, fabrika düzeniyle ilgili çözümler üretilmiştir. Üretilen çözümlerin bir kısmı hayata geçirilerek kısa sürede önemli iyileştirmeler sağlarken, bir kısım öneriler ise işletmenin orta vadeli hedefleri içerisine alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, businesses need to manage their business processes in order to survive in a competitive environment and continue to grow. Businesses that succeed in managing their processes correctly can use time and resources effectively to increase efficiency while reducing costs. However, they are able to realize the problems in the business process more quickly and to carry out improvement works to remove the problems. It is also crucial for businesses to choose methods that are appropriate to their current processes in order to be able to improve their problems. By finding problems and developing alternative solutions in this way, they can provide better, more accurate, and less costly improvements. In this study, improvement process was applied to an ice cream manufacturing operation by using the process improvement methods in the literature. All phases of the business process of the business are examined and the current situation analysis is done. Problems were identified after the analysis and appropriate methods were selected to solve the problems. As a result of the application, basic problems were identified and workmanship errors, cleaning and hygiene, factory layout solutions were produced. While some of the solutions produced have been passed on to life and provided important improvements in a short period of time, some of the suggestions have been evaluated by taking into account the medium term objectives of the operator.