Psikolojik iyi oluş ile iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzing the relation between psychological well-being and job satisfaction
- Tez No: 466097
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİYE GÜNDOĞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi oluş, iş doyumu, tükenmişlik, Psychological well-being, job satisfaction, burnout
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İş doyumu, bireyin çabasının karşılığında hissettiği mutluluktur. Psikolojik iyi oluş ise bireyin kendisini iyi hissedip, üretici olabilmesi ve yaşama yönelik olumlu hislerinin olmasıdır. Kişisel ve örgütsel etkenlerle ilişkili olan iş doyumunun psikolojik iyi oluş ve üretkenliği etkilediği saptanmıştır (Dikmen, 1995). Yapılan araştırmada sosyodemografik değişkenler ışığında, çalışan bireylerin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile iş doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Malatya Büyükşehir Belediyesinde çalışan kişiler oluşturmaktadır. Malatya Büyükşehir Belediyesinin çeşitli departmanlarında görevli 250 kişi araştırmaya katılmıştır. Araştırmada, Sosyodemografik Veri Formu, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Minnesota İş Doyum Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 22 paket program kullanılmıştır. Verilerin normal dağılmadığı belirlenmiş ve non-parametric testlerden Mann-Withney U ile Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Ayrıca frekans ve korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Anlamlılık değeri 0,05 olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda, demografik değişkenlere göre (cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışma yılı ve çocuk sayısı) iş doyumu ve psikolojik iyi oluş düzeylerinde farklılık belirlenmemiştir (p>,05). 46 kişi düşük iş doyumuna, 4 kişi nötr iş doyumuna, 200 kişi ise yüksek düzeyde iş doyumuna sahiptir. Örneklem grubunun genel itibariyle yüksek düzeyde iş doyumuna sahip olduğu belirlenmiştir. Psikolojik iyi oluş düzeyleri açısından ise ortalama değerlerin üstünde puan alındığı belirlenmiştir. İş doyumu ile psikolojik iyi oluş arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir (p:,001). Bireylerin iş doyumları ile psikolojik iyi oluşları ilişki içerisindedir ve her iki değişkende birbirleriyle bağlantılıdır.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction is the happiness that a person feels in return of his effort. Psychological well-being is that a person feels good,being productive and having positive feelings for life. Job satisfaction which is related to individually and organisational factors affects being productive and psychological well-being (Dıkmen 1995).In conducted research, in consideration of the sociodemographic factors,it is aimed to analyze the relation between individuals' job satisfaction and psychological well-being levels. People working in Malatya municipality compose the sample of the research. 250 people who are in charge of different departments of Malatya municipality. In research;Sociodemographic Data Form, the scale of psychological well-being and Minnesota satisfaction scale are applied.applied.SPSS 22 packaged software is used for the analysis of datum. It is observed that the datum are not normally distributed,and Mann-witney U and Kruskal-wallis tests which are non-parametric is used. In addition;the analysis of frequency and correlation is used. Significance level is taken as 0,05. As a result of the research, according to the demographic features (gender,age,marital status,working year and number of children) some differences between job satisfaction and psychological well-being are not determined (p>,05). 46 people have low job satisfaction,4 people have neutral job satisfaction and 200 people have high job satisfaction. It is concluded that the sample group has,in general,high job satisfaction. In terms of the psychological well-being levels,it is determined that the scores which are above average value are gotten. Positively medium-level relation between job satisfaction and psychological well-being is confirmed. (p:,001) Individuals' job satisfaction and psychological well-being are in relation with each other and both two factors are related.